Nytt rekord

I måndags satte jag nytt rekord i antal sidträffar: 173 stycken! Många var nog då jag bad läsare på Allt för föräldrar att kika in och hjälpa oss att välja julkort. Men det var väldigt roligt att få så många träffar! Inte för att det spelar någon roll, jag kommer aldrig bli någon poppisblogg, men det är inte därför jag skriver heller!

Har känt mig trött och seg idag, men jag tog ändå en stavrunda imorse efter dagislämningen och har varit och dansat nu ikväll, trots att benen kändes som två blyklumpar. Inte fick jag gjort mycket hemma heller, men vad fasen, det är ju en dag imorgon också! Men jag fick iallafall tonat håret och det känns väldigt bra. Nu är det en mörkare, varmare brun med en aning rött i. Jag känner mig nöjd. Tappar så otroligt mycket hår nu, mycket mer än vanligt och jag kan se två möjliga orsaker: det ena är höstens stress och det andra är att man 3-8 månader efter en graviditet kan tappa mycket hår. Det har ju gått lite mer än tre månader sedan missfallet och det kan bli en sån effekt även om graviditeten inte blev fullgången. Men även om det är väldigt tunt så ser det åtminstone piggare ut!

Imorgon är det min tur att laga middag på jobbet. Det blir chili con carne med gräddfil och nachos och ananaspaj till efterrätt för att lugna ner magarna. Det var längesedan jag lagade chili, hoppas den blir god. Jag tänker laga den färdig hemma och sedan bara värma på den på kvällen, annars tar det en himla tid.

Och medan jag är inne på chili-ämnet så kommer här först ett recept på vad som sägs vara Världens Bästa Chili. Om jag drack tequila så skulle jag absolut prova den. Kanske jag gör det ändå en dag, tillsamans med ett par backar Corona. Min chili imorgon kommer bli något mer blygsam. Dock har jag för de som tvivlar hört att det här receptet en gång sammanfört ett kärlekspar, och då torde den också vara fantastisk. Jag slänger också in texten för A texas chili contest. Den kan bli snudd på svårsmält, men jag tycker den är svinrolig (och eftersom det är min blogg får jag skriva vad jag vill)!
***********************************************************************************************************************************
VÄRLDENS BÄSTA CHILI

Receptet hittade vi ursprungligen i en bok av Texas-journalisten
Francis X Tolbert, en man som vigde sitt liv åt denna eldiga köttgryta.

Det hela började på det tidiga 60-talet då Tolbert skrev en artikel som
fick rubriken "Jakten på den äkta chilin".

Under de kommande åren fick han 48 000 brevsvar från världens alla
hörn. Han läste, lagade, reste, provåt och intervjuade levande legender
som Cap Warren, den siste ranchkocken som fortfarande kokade
mat åt sina cowboys på en vedeldad spis bakpå den täckta kokvagnen.

Ganska snart kunde Tolbert slå fast vad som a b s o l u t inte får
finnas med i en chili:
· tomater
· vita bönor
· gul lök
· köttfärs
Äkta chili lagar man nämligen på hela köttbitar och rätt lagad ska den
vara just vad namnet chili con carne antyder: rödpeppar med en
viss tillsats av kött.

Det stora problemet visade sig vara att hitta den rätta blandningen av
olika pepparsorter så att chilin får en bred fyllig hetta som varar länge
och inte enbart blir olidligt skarp.

Till sist tvingades Tolbert arrangera ett världens första chili-VM och det
recept som vi publicerar här är en variant av det som segrade
- NORTH TEXAS RED.

Det recept som följer är en lätt försvenskad version. Ingen som prövat det har
klagat på styrkan, men många har haft svårt att hitta de rätta ingredienserna.
För er som bor i Stockholm rekommenderar vi en butik som heter BBQ & Chili
som har det mesta i chili-väg och dessutom en stor sortering salsor och såser.

Det här är vad du behöver:
· En mycket stor svart järngryta
· En stekpanna
· En liten kastrull
· En helflaska tequila
· Sex burkar ljust öl, helst det mexikanska Corona.
· 5 torkade ancho-pepparfrukter (De är stora, mörkt brunröda och finns i
affärer som säljer latinamerikansk mat. I nödfall kan de ersättas med en
blandning av mörkrött chilipulver och ett antal flådda, urkärnade
röda paprikor.)
· 1 chipotle-peppar (Röd, rökt. Finns konserverad i latinamerikanska
affärer.)
· 3 birdseye-pepparfrukter (Små spetsiga klarröda. Kan ersättas av
torkad, mald piri-piri).
· 4 jalapeno-pepparfrukter (Knubbiga, gröna. Finns på burk i de flesta
välsorterade livsmedelsaffärer. Ta den starka varianten.)
· Baconfett (eller olja) att steka i.
· 10 stora vitlöksklyftor, grovt hackade.
· 5 kilo oxkött, skuret i centimeterstora tärningar.
· En halv kopp mjöl.
· En kopp chilipulver.
· Två koppar mörk oxbuljong.
· 2 matskedar spiskummin. (Kännarna kan inte komma överens om
kryddan ska rostas innan den används eller inte.)
· 2 matskedar oregano.
· 2 matskedar malda korianderfrön.
· 1/2 matsked socker.
· Salt, efter smak. Börja försiktigt!
· Lite grovt majsmjöl, masa harina.
Så här gör du:
1. Ta dig en rejäl tequila. En platta med gamla Hank Williams-låtar bidrar
också till så att det rätta chili-perspektivet på tillvaron infinner sig.
2. Börja sedan med pepparn. Rensa bort stjälkar och frön. Koka den torkade
pepparn 15 minuter under lock, ställ åt sidan och låtsvalna.
3. Rensa och hacka den övriga pepparn. Ställ åt sidan. (Här är
en varning på plats. Peppar är starkt. Den BRÄNNS. Se upp för
ångorna när du kokar och tvätta händerna noga efteråt. Och
tänk noga på vad då gör med fingrarna det närmaste dygnet.
Om du petar dig i näsan kan du lika gärna göra det med
lödkolven.)
4. Ta ett glas tequila till, ett rejält glas. Det kommer att behövas. Nu
börjar det nämligen dra ihop sig.
5. Fräs vitlöken mjuk och brun. Lägg i grytan.
6. Öka värmen i stekpannan och börja stek köttet. Ta lite i sänder och rör
om ordentligt så att bitarna steks på alla sidor. Lägg ner i grytan. Detta är
ett varmt, osigt och tidsödande slitgöra som kräver både tålamod och tequila.
7. Blanda mjöl och chilipulver. Strö över köttet i grytan.
8. Sila av den blötlagda pepparn, men spara vattnet. Mosa den kokta
pepparn, tillsätt sedan all peppar till köttet.
9. Häll på pepparvattnet, oxbuljongen och öl tills vätskan täcker köttet.
Koka upp.
10. Nu är chilin på väg. En nöjd kock kan ta ett steg tillbaka, beundra sin
skapelse och belönar sig själv med ytterligare en tequila, raskt åtföljd
av det resterande ölet.
11. Låt chilin småkoka. Rör ner spiskummin, oregano och koriander. Rör ofta
så att mästerverket inte bränns fast i botten.
12. Fortsätt kokningen tills köttet börjar falla sönder. Det bör ta två,
tre timmar.
13. Tequila!!!
14. Det kan hända att chilin är lite lös när den närmar sig slutkokningen.
Riktiga Texasbor reder den då med grovt majsmjöl.
15. Gör slut på den sista skvätten tequila (om du inte redan gjort det).
16. Ta av grytan och skumma bort det fett som samlats ovanpå.
Den här satsen räcker till ett tjugotal normala människor, men högst
tio chiliälskare.

Servera chilin i små, djupa tallrikar. Många gillar att äta den med
majschips till, en klick cremé fraiche eller lite grovt riven cheddarost
ovanpå. Servera sallad, bröd, guacamole (avocadoröra) och stora
mängder ljust öl till.

Musiken är nästan lika viktig. Satsa på någon genuint: Hank Williams,
Buddy Holly, Joe Ely, Jerry Jeff Walker, Flaco Jiminez, Butch Hancock,
Commander Cody and his Lost Planet Airmen eller Gram Parsons.
Fram mot natten passar det utmärkt att spela Freddy Fenders odödliga
"Before the next teardrops falls", Doug Sahms "Wasted days and wasted
nights" eller Creedende Clearwater Revivals "Lodi".
Det går också att spela Wilco, Weeping Willows och helst bör alla sjunga
allsång i någon gammal Carter Family sång typ "Will The Circle Be Unbroken"
Volymen bör vara öronbedövande. Sjung med. Skråla gärna. Och kom ihåg,
en äkta chiliafton S K A spåra ur fram mot natten.

FOTNOT 1: Sedan första publiceringen har vi mottagit en rad klagomål mot
tequilan i detta recept. De som har hört av sig har varit rörande ense om
att en helflaska är alldeles för lite. Naturligvis var den mängden enbart en
rekommendation, anpassad för en person.

Och kollegan Peter Svensson har förslagit en intressant variant. Den
följer här:

SNABB-CHILI:
I nödfall kan alla ingredienser utom tequilan utgå. I sådana fall
förkortas koktiden avsevärt.

FOTNOT 2: Nyårsafton 1990 lagade Jan Gradvall och Stefan
Lindström chili och följde detta recept slaviskt. Ingen av dem
minns någonting efter klockan 18.00 men överlevande har berättat
att kvällen var ovanligt lyckad.

FOTNOT 3: Texten ovan är en lätt omarbetad och uppdaterad
version av ett recept som publicerats två gånger i Expressen. Först
1988 och sedan 1991. Under några år var detta den mest efterfrågade
artikeln i tidningens arkiv. Vännerna på textarkivet berättar att de till
och med fick en förfrågan på en kopia från Saudiarabien under
Desert Storm.

FOTNOT 4: denna text får fritt spridas och kopieras under förutsättning
att ni inte blandar bönor i chilin.

*********************************************************************************************************************************

A Texas Chili Contest -
If you can read this whole story without laughing then there's no hope for you. I was crying by the end.
Note: Please take time to read this slowly. If you pay attention to the first two judges, the reaction of the third judge is even better. For those of you who have lived in Texas, you know how true this is. They actually have a Chili Cook-off about the time Halloween comes around. It takes up a major portion of a parking lot at the San Antonio city park.
The notes are from an inexperienced Chili taster named Frank, who was visiting from Canada.

Frank: "Recently, I was honored to be selected as a judge at a chili cook-off. The original person called in sick at the last moment and I happened to be standing there at the judge's table asking for directions to the Coors Light truck when the call came in. I was assured by the other two judges (Native Texans) that the chili wouldn't be all that spicy and, besides, they told me I could have free beer during the tasting, so I accepted".

Here are the scorecards from the advent: (Frank is Judge #3)

Chili # 1 Mike's Maniac Monster Chili
Judge # 1 -- A little too heavy on the tomato. Amusing kick.
Judge # 2 -- Nice, smooth tomato flavor. Very mild.
Judge # 3 -- (Frank) Holy ****, what the hell is this stuff? You could remove dried paint from your driveway. Took me two beers to put the flames out. I hope that's the worst one. These Texans are crazy.

Chili # 2 Arthur's Afterburner Chili
Judge # 1 -- Smoky, with a hint of pork. Slight jalapeno tang.>
Judge # 2 -- Exciting BBQ flavor, needs more peppers to be taken seriously.
Judge # 3 -- Keep this out of the reach of children. I'm not sure what I'm supposed to taste besides pain. I had to wave off two people who wanted to give me the Heimlich maneuver. They had to rush in more beer when they saw the look on my face.


Chili # 3 Fred's Famous Burn Down the Barn Chili
Judge # 1 -- Excellent firehouse chili. Great kick. Needs more beans.
Judge # 2 -- A bean less chili, a bit salty, good use of peppers.
Judge # 3 -- Call the EPA. I've located a uranium spill. My nose feels like I have been snorting Drano. Everyone knows the routine by now. Get me more beer before I ignite. Barmaid pounded me on the back, now my backbone is in the front part of my chest. I'm getting ****-faced from all of the beer.


Chili # 4 Bubba's Black Magic
Judge # 1 -- Black bean chili with almost no spice. Disappointing.
Judge # 2 -- Hint of lime in the black beans. Good side dish for fish or other mild foods, not much of a chili..
Judge # 3 -- I felt something scraping across my tongue, but was unable to taste it. Is it possible to burn out taste buds? Sally, the barmaid, was standing behind me with fresh refills. That 300-lb woman is starting to look HOT...just like this nuclear waste I'm eating! Is chili an aphrodisiac?


Chili # 5 Linda's Legal Lip Remover
Judge # 1 -- Meaty, strong chili. Cayenne peppers freshly ground, adding considerable kick. Very impressive.
Judge # 2 -- Chili using shredded beef, could use more tomato. Must admit the cayenne peppers make a strong statement.
Judge # 3 -- My ears are ringing, sweat is pouring off my forehead and I can no longer focus my eyes. I farted and four people behind me needed paramedics. The contestant seemed offended when I told her that her chili had given me brain damage. Sally saved my tongue from bleeding by pouring beer directly on it from the pitcher. I wonder if I'm burning my lips off. It really pisses me off that the other judges asked me to stop screaming. Screw those rednecks.


Chili # 6 Vera's Very Vegetarian Variety
Judge # 1 -- Thin yet bold vegetarian variety chili. Good balance of spices and peppers.
Judge # 2 -- The best yet. Aggressive use of peppers, onions, and garlic. Superb.
Judge # 3 -- My intestines are now a straight pipe filled with gaseous, sulfuric flames. I **** myself when I farted and I'm worried it will eat through the chair. No one seems inclined to stand behind me except that Sally. Can't feel my lips anymore. I need to wipe my *** with a snow cone.


Chili # 7 Susan's Screaming Sensation Chili
Judge # 1 -- A mediocre chili with too much reliance on canned peppers.
Judge # 2 -- Ho hum, tastes as if the chef literally threw in a can of chili peppers at the last moment. **I should take note that I am worried about Judge # 3. He appears to be in a bit of distress as he is cursing uncontrollably.
Judge # 3 -- You could put a grenade in my mouth, pull the pin, and I wouldn't feel a thing. I've lost sight in one eye, and the world sounds like it is made of rushing water. My shirt is covered with chili, which slid unnoticed out of my mouth. My pants are full of lava to match my shirt. At least during the autopsy, they'll know what killed me. I've decided to stop breathing it's too painful. Screw it; I'm not getting any oxygen anyway. If I need air, I'll just suck it in through the 4-inch hole in my stomach.


Chili # 8 Tommy's Toenail Curling Chili
Judge # 1 -- The perfect ending, this is a nice blend chili. Not too bold but spicy enough to declare its existence.
Judge # 2 -- This final entry is a good, balanced chili. Neither mild nor hot. Sorry to see that most of it was lost when Judge #3 farted, passed out, fell over and pulled the chili pot down on top of himself. Not sure if he's going to make it. Poor fella, wonder how he'd have reacted to really hot chili?
*********************************************************************************************************************************


Godnatt!



Kommentarer
Postat av: Jessica

Vilket julkort blev det tillslut då?



Tänkte jag skulle ta med din sjal nästa vecka... du kan väl påminna mig om du kommer ihåg... jag har ju en tendens att vara lite förvirrad ;)

2008-11-20 @ 10:50:36
URL: http://jesicas.blogg.se/
Postat av: Malin

Tror du även gjort rekord i världens längsta inlägg, hihi...

Får ta efter din reda i väskan... än finns det hopp! Kramiz M

2008-11-20 @ 19:40:43
URL: http://tidsoptimistens.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0