GOTT NYTT ÅR!

2009 är bara några timmar bort, och jag tänkte bara skriva ner några korta tankar medans potatisgratängen står i ugnen och maken fryser vid grillen på uteplatsen.
Jag har inte varit särskilt nöjd med 2008, så jag kommer inte att sakna det. Det började med en lite strulig vår i familjen följt på sommaren då Sanna var hade vattkoppor och maken slet som ett djur. När vi väl fick semester mådde jag illa och var yr och sedan kom ju det konstaterade utomkvedshavandeskapet. Och efter det kom ju en lång höst med mycket strul, ilska och uppgivenhet både jobbmässigt och ekonomiskt. Så nej, jag kommer inte sakna 2008.
Allt har ju givetvis inte varit pest och pina, vi har ju Sanna som är den underbaraste lilla människa jag vet. Hon är så klok, lär sig så fort och gör mig stolt vareviga dag. Mitt underverk. Lilla familjen hade också en fin resa till Mallorca i september, något vi alla behövde. Maken och jag har kämpat på i ekonomiska dalar, mitt sviktande humör och min sorg efter den misslyckade graviditeten, men jag tror och hoppas att vi har kommit förbi det värsta och har sikten klar för oss framöver.
Jag ska också, trots mina principer att aldrig göra det, avge ett nyårslöfte. Jag ska inte shoppa på minst tre månader, men målet är fyra. Undantaget är givetvis nödvändigheter såsom mat, mediciner, hygienprodukter och saker som Sanna behöver. Men jag ska inte okynneshandla skor och kläder, jag har faktiskt så jag klarar mig. Inte heller böcker, filmer, spel, smink eller andra saker skall passera mitt kontokort. När maken hörde detta idag blev han både förvånad och stolt, och kontrade med att han inte ska spela på tre månader. Vi får väl se vem som faller först. (Jag tror det är han, för vi ska på hockey på lördag och då brukar han inte kunna hålla sig.)
Inför nästa år hoppas jag på en bebis, på att jag blir starkare i mig själv och att jag kommer vidare, antingen med en utbildning eller ett nytt jobb. Men framför allt hoppas jag att alla mina nära och kära får behålla hälsan och vara lyckliga.
Och så till sist till mina vänner: Jag älskar er allihopa och vet inte vad jag skulle göra utan er. Ni är bäst.



GOTT NYTT ÅR!!!

Efterlysning!

Mina Harry Potter-spel till vår gamla Xbox har slutat funka. Om du vet någon som har dem i bra skick och vill sälja dem, om ni ser dem i butik eller något annat så kan ni väl minnas att jag är intresserad av att köpa dem? Det är de tre första jag vill ha, Harry Potter and the sorcerer's stone , Harry Potter and the chamber of secrets  samt Harry Potter and the prisoner of Azkaban . Tydligen så har de utgått i vanligt sortiment (de är ju rätt gamla och det är ju himla omodernt med ett vaaanligt Xbox...), men chansa kan man ju...

Hemma igen

När jag pratade med sjukvårdsupplysningen sade sköterskan att det bara var att åka raka vägen till Östra och kolla läget. Så det var bara att hoppa i bilen och sticka iväg.
Det var inte så farligt fullt i väntrummet, vi fick träffa en första sköterska rätt snabbt och förflyttades sedan till det inre väntrummet där vi satt i en trekvart ungefär. Sedan fick vi komma in i ett annat rum och vänta ytterligare en halvtimme. Sen kom det in en helt underbar kvinnlig underläkare, hon var helt på ett barns våglängd och genomförde undersökningen hur bra som helst. Och Sanna var helt fantastiskt duktig, vi var jättestolta över henne. De tog också en snabbsänka, inte ett pip kom över hennes läpparm, men provet visade ingenting. På det hela taget hittade de inget fel på henne, och de undersökte hur mycket som helst. Troligtvis är det ett virus, och så länge som hon inte blir mer svullen, röd, varm eller hård över kinden så ska vi avvakta och ta det lite lugnt. Så nu är vi hemma, lite drygt två och en halv timma senare, och det är ju klart godkänt. Men när vi gick var väntrummet överfullt, så det var tur att vi åkte när vi gjorde.
Här är några bilder som jag tog imorse, jag hittade min gamla mössa när jag städade i gillestugan, och Sannapanna blev rätt så himla söt i den!

 

Hej så länge!

Lite av varje

Tyvärr är vi fortfarande enormt förkylda, jag har varit hostig och snuvig sen strax efter lucia och börjar bli jättetrött på det. Maken fick åka in till Axessakuten i söndags morse med kraftig öroninflammation och Sanna, som faktiskt varit rätt pigg och börjat äta ordentligt igen, är helt svullen på ena sidan av kinden och hakan. Vi är lite oroliga över det, och det är så tydligt nu att vi nog vill kolla upp det. Men hon säger att hon inte har ont, så vi är kluvna. Jag sitter i telefonkö på sjukvårdsrådgivningen i skrivande stund.

Trots sjukor så har vi vågat oss ut en stund idag. Vi åt frukost på Köttbullekällarn och Sanna åt en och en halv köttbulle, drack en hel festis och satte i sig en hel chokladboll till efterätt. Vi passade också på att köpa vår nyårsoxfilé i Saluhallen, och när jag såg att Steibrenner & Nyberg hade mandelmusslor så köpte jag ett par sådana att ha till efterrätt idag. Jag ska fylla dem med rårörda hallon och lite vispad grädde, precis som min farmor brukade göra.

Igår kopplade jag in vårt gamla Xbox i min nyfriserade gillestuga. Inte för att man får sitta där nere och zappa själv så mycket, men det kändes ändå rätt mysigt, och när lillan somnat spelade jag och maken först lite Tetris och sen pluggade vi in det gamla nintendot också och spelade Super Mario. Det var mysigt.

Igår slutade jag amma. Sanna protesterade, men somnade ganska snabbt ändå. Vi har lovat henne en leksakshund som går och skäller när hon har slutat helt och blivit en "stor flicka". Men igår kväll, när hon skulle sova kröp hon intill mig och viskade: "Mamma, jag är ingen stor flicka än. Jag är bara liten." Men mamma var obeveklig, det var jätteskönt. Nu får vi se hur det går ikväll.

Och så några bilder på mina vackra amaryllisar. Varje år köper vi lite olika lökar och driver upp, det är ett vinternöje vi har. Detta är några av våra finaste i år:   

Jag sitter fortfarande i kö. Jag återkommer om det händer något nytt. Hej så länge!

Jul i dagarna tre

Nu har vi äntligen landat i (efter)julefriden efter tre dagar av paketöppning och skinkätning och allt annat som hör julen till. Sanna var nog så lycklig som en unge kan bli, hon fullkomligt drunknade i paket. Julafton firades i Mölndal med mormor och morfar samt kusinerna Anna och Emrik och deras mamma och pappa, det vill säga min syster och svåger. Det var full rulle hela dagen, och mormor axlade tomtemanteln. Sanna fattade inte att det var hon, men så gömde hon sig mest under min tröja när tomten var där. Fast efteråt var det ju kolossalt spännande! Av mormor och morfar fick hon den dagens höjdpunkt, en ny docka som kunde kissa! Potta, blöja och nappflaska ingick samt en extra uppsättning kläder, så hon var sysselsatt en lång stund. Däremellan lekte hon hej vilt med kusinerna, när hon inte sprang runt och fotograferade förstås. Själv fick jag en emaljerad gjutjärnsstekgryta och ett strykjärn, båda mycket efterlängtade, samt böcker och lite annat. Min syster och hennes man verkade uppskatta korgen med hemgjort chili-och vitlöksolja, hallonmarmelad med choklad och en kryddig varm choklad-blandning.
På juldagen tog vi det lugnt och förberedde en jullunch med gudmor Karin och hennes Peter. De hade med sig en helt ljuvlig Hello Kitty-låda full med stämplar som man har när man målar. Sanna var i sjunde himlen! På kvällen hade vi vår egen julklappsöppning, men mamma och pappa var så tråkiga att det mest var pussel och filmer samt en traktor med släp.  Maken blev nog nöjd med klapparna jag hade köpt till honom, förutom att den svindyra plånboken var lite för liten, så den får vi ta och byta. Själv var jag toklycklig, för maken hade köpt en ny kamera till mig, en Canon Ixus 8515. Och det var en jädra tur, för den lilla fotografen i huset lyckades just denna dag ställa till det i den gamla kameran, så nu funkar den bara ibland... Jag fick också andra fina saker, såsom säsong två av Gilmore Girls, gosiga sockar och en ny stegräknare (min gamla har drunknat).
På annandagen åkte vi till Torslanda och firade en tredje julafton där. Tyvärr kunde svägerskan och hennes fästman inte komma från Jönköping, de hade drabbats av magsjuka... Men vi hade mysigt ändå, och svärmor förnekade sig inte i julklappshavet. Sanna blev förstås ännu lyckligare denna dag då bland annat två nya dockor, en dockvagn och en Po hamnade i hennes famn. Vi trodde förstås att Po skulle vara kronan på julfirandet, men farbror Dole slog oss alla med häpnad då han hade köpt en dansande Tinky-Winky till henne. Denna docka är helt olik de andra, den sjunger och rör på sig och Sanna älskar den över allt annat. Hon går ingenstans utan den, vi fick till och med ta med den till Köttbullekällarn idag. Till oss hade Dole köpt hockeybiljetter, något vi blev mycket glada för, och jag fick bland annat en grekisk kokbok av svärmor. Det har utan tvivel varit en underbar jul.



Photo and video editing at www.OneTrueMedia.com

Idag fick jag en vision om att fixa till nere i gillestugan, så när vi åkte till Bäckebol för att handla köpte jag två stora soffkuddar och en matchande duk på Hemtex-rean. Eftermiddagen tillbringade jag med att packa upp julklappar och göra en allmän städning på första våningen, och sedan gick jag ner och tok-röjde i gillestugan. Jag provade att möblera om, men det blev inte så bra som jag hoppades. Så egentligen har jag inte ändrat så mycket förutom att jag har strukturerat upp rummet lite mer, städat av det ordentligt samt att det faktiskt lystes upp en hel del av kuddarna och duken.

Nu är klockan sent slagen, men detta är min enda chans att få sitta lite i lugn och ro vid datorn. Sanna är inne i en väldigt mammig fas och det är inte många minuter jag får för mig själv. Men nu är det snart dags att gå upp och krypa till kojs. Snart. Godnatt!!!

Kärleksförklaring

Fåtöljen idag strax före middag. Jag ligger med huvudet i Sannas knä och hon klappar mig på håret.
Sanna: Mamma, gillar du mig?
Mamma: Ja, det är klart mamma gillar dig, men mest älskar jag dig.
Sanna fnissar och klappar mig på huvudet.
Mamma: Sanna, gillar du mig då?
Sanna: Nää mamma, jag älskar dig!

The mom song

En sånginsats som mycket väl slår Benjamin syrsas...



The Mom Song from Northland Video on Vimeo.

GOD JUL!!!



Hoppas ni alla får en riktigt god jul med massor av god mat och kanske en fin klapp eller två! Stor kram!

Full julrulle

Det finns ju det där med lagen om alltings jävlighet. Om man säger: "Vi börjar må bättre", då brukar det straffa sig med en gång. Både jag och maken började känna oss sämre igår kväll och har varit hyggligt risiga hela dagen. Maken gör det som egentligen är det enda rätta, han håller sig i soffan. Jag däremot, jag har ledsnat på att vara risig och kör på ren vilja. Jag inledde morgonen med att baka scones. Sen städade jag övervåningen toknoga, för både jag och maken tycker att vi känner oss sämre när vi går och lägger oss. Och det var rejält dammigt häruppe. Jag drog bort alla sängkläder, tvättade kuddarna och hängde ut täckena på vädring. Dammsög, dammade, tvättade golven, skurade handfat, toalett och badkar. Sen gjorde jag krossade mariekex i choklad  . Det är väldigt mycket godare än vad det ser ut. När det är färdigblandat ska det hällas ut så tunt som möjligt på bakplåtspapper och kylas ner. Efter det kokade jag knäck  samtidigt som jag värmde på lite risgrynsgröt till lunch. Vi åt den med några mackor till medan knäcken kokade färdigt. Tyvärr blev den mer som kola, borde nog kokat den till mer än 122 grader. Och så plåtade jag äntligen dockskåpsmöblerna:       Gissa om det var pilligt att fålla sängkläderna och sy de där yttepyttiga kuddarna, men jag tycker ändå att det blev rätt fint... Det är till och med fransar på pläden som hänger på soffkanten!
När jag skrutit färdigt om möblerna lämnade jag man och barn hemma, vässade armbågarna och åkte till mataffären och slogs med alla andra julmatshandlande människor. Äh, så farligt var det inte, det var bara redigt tröttsamt. Men det var skönt att få det gjort för vi hade banne mig slut på allting - mjölk, bröd, pålägg, grönsaker... Och så köpte jag skinkan! Åh vad jag längtar efter den! Kanske hinner jag göra den imorgon. När jag kom hem ville Sanna pyssla, så vi gick ner i källaren och gjorde smällkarameller och målade julgransprydnader. Till slut tröttnade vi på det, och då lagade vi mat istället. Pannbiff och potatis till maken, pizza med salami och tomater till mig. Sanna vägrar fortfarande äta, hoppas det släpper snart, för i övrigt blir hon piggare och piggare för var dag som går. Imorgon är sista dagen med penicillin, det ska bli skönt att slippa slåss med det. Efter maten pysslade jag några julklappar och nu ligger jag i sängen med min familj. Jag hoppas innerligt att vi mår bättre imorgon, jag vill så himla gärna gå på Liseberg. Men först ska jag till terapeuten halv elva, och så får vi se sen.

Sanna har i övrigt en ny hobby: fotografering. Och hon är rätt duktig på det faktiskt, iallafall för att vara så liten. Ibland vet jag inte riktigt vad hon vill ha sagt med sin konst, hon blandar både porträtt och stilleben. Och så händer det att hon ger direktiv också, som att man ska gömma sig i handen och sånt. Jo just det, hon stylar också. Här kommer ett Sannavernissage:
        Hon bär med sig den där kameran vart hon än går. Hon måste ha fått inspirationen från Jenny och Benjamin, för även om jag tar mycket kort så har jag inte en suck mot de där två...

Nu är det bäst att jag vilar lite. Julen närmar sig med härliga stormsteg och det är ännu mycket kvar att göra! Hej så länge!


På bättringsvägen

Lilla familjen börjar så sakteliga känna sig bättre, så imorse åkte lillan och jag in till stan och åt köttbullefrukost med mormor och morfar som var inne och gjorde ärenden. Maken var kvar hemma och kurerade sig. Sanna var så lycklig att träffa dem att hon inte brydde sig ett skvatt om mig, och hennes lycka var total när de frågade om hon ville följa med hem till Mölndal en liten stund. Så hux flux blev jag barnledig och tog en liten sväng på stan, fick köpt en välbehövlig ny pincett, ett julrött nagellack och två julklappar(!). En ny blus till Sanna blev det också. Sen åkte jag hem, och trots att jag hade femtioelva saker som jag borde ha gjort så gick jag upp och lade mig istället. Varvade slummer med en god bok och kände att jag kopplade av för första gången på en vecka, det var underbart. Två och en halv timme senare gick jag ner i källaren och började lägga sista handen på dockskåpsmöblerna, jag är rätt nöjd faktiskt. Jag är inte färdig med alla, hon får resten i födelsedagspresent i mars istället. Jag ska bara försöka ta mig förbi Liten Karin i Haga och se om jag inte kan få tag på några dockor och andra smådetaljer också. Annars är jag så gott som färdig, det är mamma och maken kvar, det får jag fixa på tisdag.
Sanna kom hem vid fyra och ville inte alls komma in. Mormor och morfar skulle bara lämna av, sen skulle de hinna till en affär före fem, men en par minuter kom de in då Sanna insisterade. Men hon blev hemskt upprörd när hon hörde att de skulle gå, och när de sa att de skulle åka och handla klädde hon på sig igen för hon ville följa med. Sötungen. Hon älskar allt mormor och morfar. Jag fick mutat med henne ner i källaren, där hon satt och målade medan jag gjorde färdigt möblerna. Sen gick vi upp och åt middag och efter maten satte lillan på en film medan jag smög upp för att se början på Harry Potter och fången från Azkaban och vek tvätt. Efter en stund hörde jag ett: "Mammaaa? Var äääl duu?" och sen kom små fötter tassandes upp för trappan. Hon satte sig i sängen och försökte få mig att sätta en film i videon istället (hon har äntligen börjat få smak för mitt Disney-bibliotek), men det gick den elaka mamman inte med på. Då plockade hon upp "Deal or no Deal"-spelet och började trycka på knapparna. På de trettio sekunder det tog mig att gå in med hennes vikta kläder till hennes rum och tillbaka hade hon somnat med spelet i famnen. När jag skulle lirka loss det och få henne att följa med på toaletten mumlade hon: "Jag ska bara vila lite fösst" och då fick jag erkänna mig besegrad. Fick på henne ett nattlinne och, för en gångs skull, en blöja, för det var ett bra tag sedan hon kissade. Och även om hon är duktig med att vakna och gå upp på natten så ville jag inte chansa. Jag kanske tar av den lite senare. Så jag fick sätta mig i sängen och se färdigt filmen och småpyssla med lite av varje. Sen bytte jag över till Love Actually. Det kan nog vara min absoluta favoritfilm. Den är så ljuvlig. Och julig! Den här biten gillar jag jättemycket...



Och den här.....

 

Och så den här förstås... (Och vem har inte gjort det själv???)


Egentligen skulle jag vilja lägga in hela filmen, men det här får väl räcka... Men om du inte har sett den så är det banne mig på tiden!

Imorgon får vi se vad lilla familjen orkar och har lust med. Saker vi vill hinna med innan jul är storhandling, Liseberg och diverse julklappar. Hälsan får avgöra. Hej så länge!

Tips för en säker vinter


Kan du säga ö-ver-trött?

Trots att mamma kom förbi med hostmedicin till mig igår höll jag på att hosta lungorna ur mig när vi skulle städa hallen sent på kvällen, så kollegan skickade hem mig lite tidigare. Inte för att jag kunde gå och lägga mig tidigare, hade fortfarande inte gjort iordning fröknarnas presenter eller slagit in mina bidrag till paketleken på jobbet idag. Så jag sätter igång och tycker att det är rätt lugnt och skönt. Men så hör jag ljud, och tror ni inte att ungen är vaken? Jojo, så går det när man tar tupplurar mellan tre och fem... Och maken, som är förkyld, hindrade ju knappast en lycklig unge när hon ville gå ner till mamma, för min hosta avslöjade ju mig. Jag kände mig hyfsat tidspressad som det var, med en dunderpigg unge runt fötterna som än ville ha yoghurt och macka, än ville "hjälpa till", runt fötterna. Huset såg ut som en bombnedslag, men det är fan inte mitt fel, så även om det stör mig när det är rörigt när jag går och lägger mig så sket jag i det. Jag mår inte heller kalas, men jag försöker iallafall hålla undan. Fick Sanna att somna kvart över tolv, själv kunde jag inte somna förrän två. Vid fyra börjar både make och dotter stöka, vaken en timma till. Maken ynkar ner till nedervåningen, stänger inte sovrumsdörren, och sätter på tv:n. Ilskna stampanden från mina fötter som gick upp och stängde dörren. Sanna snörvlar och hostar, men jag får upp henne på mina kuddar så hennes slemhinnor ska avlastas lite. Lyckas somna om tills klockan ringer kvart i åtta. Lillan blir ledsen,  "Mamma ska ligga ner" så jag flyttar fram klockan och får henne att somna om. Smyger upp en halvtimma senare och får strukit tröjan jag ska ha på jobbjulfesten i eftermiddag. Hinner precis ned för trappan då hon vaknar igen, men nu får maken gå upp, jag måste få en liten stund för mig själv. Men inte utan en guilt-trip-blick från sagda make förstås. Jag vet att han vill att jag ska vara hemma idag, och gudarna vet att jag borde, för jag känner mig som grannhundarnas favoritpipkyckling, men helt ärligt vet jag hur det blir då, och jag kan inte ställa upp på det just nu. Dessutom har jag en massa sista-dagen grejor att ta itu med. Men hur det blir med juldansen på klubben, det får vi se. Ser man på, det blev visst ett gnällinlägg iallafall. Ber om ursäkt! Hej så länge!

Åh vad skönt att jobba!

Det är nästan hemskt att säga, men det var riktigt skönt att komma till jobbet idag! De senaste tre dygnen har jag inte ens kunnat kissa utan att Sanna skall vara i knäet på mig. På riktigt. Det har varit rätt jobbigt faktiskt. Men nu vet jag varför hon har varit så ledsen. Öroninflammation. På båda öronen. Ser ni den blinkande neonskylten där det står "DÅLIG MAMMA" med en pil ned mot mitt huvud? Nog har jag fattat att det inte är riktigt normalt med feber sex dagar i sträck, men man drar sig ändå för att vara harig förälder och gå till doktorn för en vanlig förkylning. Kåvepenin i fem dagar samt hostmedicin för natten. Måtte den stackars ungen få sova nu! Mamman har också fått Kåvepenin, men i tio dagar, för visst var det bihåleinflammation. Vi träffade iallafall en väldigt bra läkare, han fick till och med Sanna att berätta vad hon hoppas att tomten ska komma med (Po och Dipsy) och så fick hon ett bamseklistermärke. Hon grät inte ens, jag var så himla stolt över henne. Som belöning gick vi på Toys'r'us och hon valde en målarbok och färgpennor med Fiffi Förgätmigej.  Sen åkte vi till Apoteket, hon var lika duktig där, fast vi fick vänta eftersom vi hade fler än ett recept. Men vi fick förtur, så det var skönt. Dock hade läkaren glömt receptet på hostmedicinen, så maken fick jaga dem. Vi hann dock in i mataffären, för Sanna ville ha yoghurt och chokladpudding, innan han fick tag på dem, så vi fick gå in till Apoteket igen. Då började hon bli less, men hon var ändå superduperduktig, lilla skruttan. Så fort vi kom hem gick hon och pappa och lade sig och sov en stund, det behövde de nog båda två. Men först fick jag lirka i henne antibiotikan, det var inte så himla kul, men nödvändigt...  
Och jag susade iväg till jobbet, en halvtimma sen, men med den obeskrivliga njutningen av att få fem minuter för mig själv att kissa och sminka mig...
Så nu sitter jag på jobbet, allt är städat för tillfället, och snart ska jag ner och laga mat till min kollega. Det blir kyckling med mangochutney, jättegott. Det är min sista torsdag, och det är lite vemodigt. Men det kommer bli bra att ha en kväll till hemma med familjen. Och dessutom kan jag gå upp till steg fyra på dansen nästa termin, det hade jag inte kunnat annars då de bara dansar på tisdagar och torsdagar!
Så, nu hoppas jag att jag kommer kunna skriva lite gladare inlägg igen, nu när jag vet att Sanna förhoppningsvis är på bättringsvägen. Hej så länge!

Sjukstuga

Efter en helt hopplös, hostig natt har Sanna fortfarande feber, sjätte dagen i rad. Hon har ätit tre plättar och håller på med en glass, men det är i stort sett det enda hon fått i sig på ett dygn. Så nu åker vi till läkaren. Får nog ta en besiktning själv, tror jag har fått bihåleinflammation. Och maken är också förkyld. Kommer bli en kul jul det här. Många paket kvar... Hej så länge!

Onsdag morgon

Vi gick upp och lade oss igen vid tolv, Sanna ville det själv. Hon somnade rätt så omgående och sov ganska gott hela natten. Hostade rätt mycket och så var vi uppe och kissade två gånger. Det är himla skönt att hon har börjat väcka mig och säga till själv om hon behöver gå upp. Själv somnade jag inte förrän två, jag ville vaka lite över henne, så jag passade på att måla lite dockskåpsmöbler i sängen. Det gick bra det med.
Vi vaknade inte förrän tio. Då hade Sanna 37,7 i temp, så nu ska vi vara uppe ett tag och se hur det verkar. Går den upp åker vi till läkaren, annars ser vi om det kanske inte är på väg ner av sig själv, det har ju ändå gått fjorton timmar sedan hon fick Iprenet. Hon vill inte ha något att äta, och det är ju inte så bra.

Jag tänkte på en sak när jag läste Jennys kommentarer till förra inlägget. Att det tydligen ger mest resultat att blanda de två sorternas febernedsättande, Panodil/Alvedon och Ipren. Sån här information hade varit fiffigt att få på de där bvc-träffarna istället för att man kan puréea ärtor med vitlökspressen. Men man lär ju så länge man lever!

Dagen ligger alltså än så länge oplanerad framför oss, beroende på hur lillan mår. Verkar hon rätt okej blir det lek och kanske lite julpyssel, annars blir det gos och, i värsta fall, läkarbesök. Jag uppdaterar ikväll. Hej så länge!

Nu börjar jag faktiskt bli orolig

Ringde sjukvårdsupplysningen i eftermiddags då vi börjat på 37,5 imorse men nu var uppe i 39,1 efter tuppluren. Hon föreslog att vi skulle söka vård, antingen idag eller imorgon om hon fortfarande hade feber. Vid fem fick hon en Panodil supp och sen åke jag en sväng till Backaplan och maken var hemma med sjuklingen. När jag kom hem hade hon sovit en stund, men hon vaknade när jag kom till sängen. Vi gick ner men hon var helt apatisk. Tog tempen vid åtta och den visade på 40,1, nytt "rekord". Då ringde jag sjukvårdsupplysningen igen som frågade vad vi gett henne för sorts febernedsättande, och jag berättade att vi växlat mellan Panodilsuppar och flytande Alvedon. Då berättar hon att de ibland inte fungerar, så maken fick sätta sig i bilen och åka och köpa Iprensuppar istället. Hon fick en för en timme sedan, hon orkade knappt protestera. Hon vaknar och gnyr ibland eller ligger och kisar, men mest sover hon. Vi kyler ner henne med fuktiga trasor och har tagit bort täcket till förmån för ett lakan. Är hon inte bättre imorgon blir det läkaren. Lite otäckt tycker jag att det är, hon brukar inte bli såhär sjuk. Den här mamman är lite orolig.


Uppdatering 23.10
Sanna vaknade tjugo över tio, pigg som en lärka. Febern hade gått ner till 38,8 grader och damen ville ha ett djur, dvs gå in i sitt rum och välja det gosedjur hon vill ha för natten. Här favoriseras ingen. Tillbaka till sängen och nedbäddade sätter hon sig upp och säger: "Mamma, jag är hungligig". Och inte nekar jag henne något att äta efter de här långa dagarna, vi går ner. Och nu, en halv tunnbrödsrulle och en skål vaniljglass med chokladsås, har jag en pigg och glad unge som står och lagar mat och trär pärlhalsband vid sin spis, samtidigt. Det kommer bli en lång natt, men det gör inget, huvudsaken är att hon verkar må lite bättre! Godnatt (eller nåt)! 

Fortfarande feber

Sanna vaknade tio i sex imorse och ville ha frukost. Ett gott tecken tänkte vi, och maken gick upp med henne. Men hon åt inte särskilt mycket. Jag åkte till jobbet och maken vabbade, lillan var jättego och mysig hela dagen, sov en halvtimme, men åt fortfarande inte. Jag kom hem vid fyra efter att ha varit och grattat pappa en sväng och kom hem till ett bord dukat med pannkakor. Men lillan åt inte. Och så blev hon jättegnällig. Trött och klängig och helt tvärtemot vad maken sagt att hon varit hela dagen. Det slutade med att vi gick upp och lade oss oss strax efter sex. Efter lite alvedon och ett gäng böcker somnade hon och jag gick ner, plockade en snabbis och bar upp lite dockskåpsmöbler att pyssla med. Men efter fyrtio minuter vaknade hon och var jätteledsen. Det tog väl en halvtimme att få henne att sluta gråta och vi gick ner och åt en glasspinne och såg på Teletubbies. Sen var hon tokpigg. Full rulle tills klockan var över tio då hon äntligen somnade igen. Men jag är orolig för henne. Tredje dagen nu med feber som hoppar mellan trettioåtta och trettionio grader och våldsam hosta. Ena sekunden är hon jättepigg och nästa är ögonen helt svullna på henne och hon bara gnyr. Hur länge ska man vänta innan man går till läkare? Jag vill ju inte att hon ska dra på sig en lunginflammation eller något.

Idag var jag hos terapeuten för första gången. Det kändes rätt så bra faktiskt. Nu ska jag gå där fyra måndagar till så får vi se vad som händer.

Idag lyckades jag faktiskt göra ett julgodis innan Sanna blev för trött. En balja av Leilas Rocky Road står nu på kylning. Undrar om den har livslängd ända till jul...?

Imorgon vabbar jag med lillan, hoppas hon är lite piggare då. Tycker så synd om min lilla skrutta.
Hej så länge!

GRATTIS PAPPA!

Stort grattis till lillefar som fyller 60 år idag!



Febersöndag

Sanna sov tolv timmar i sträck inatt, dock med vissa avbrott för att dricka vatten, gå upp och kissa och hosta en hel massa. Hon hade 38,8 när vi gick upp så hon fick en Panodil supp innan vi gick ner för att äta frukost. Hon var ganska pigg och åt en hel tunnbrödsrulle och en rostad macka. Vi lekte och såg på film och läste, men vid ett hade febern fortfarande inte gått ner och hon var trött, så vi gick upp, gav henne lite flytande alvedon och sen somnade hon. Hon sov en timme, så läste vi lite, och så somnade hon om på pappas arm medan jag åkte själv till kalaset hos pappa. Hon hade sovit till fyra, legat och varit lite vimsig i en halvtimme, men sen piggnat till rätt rejält. Hon åt jätteduktigt med middag och har lekt på rätt bra under kvällen. Men vid halv nio ville hon gå och lägga sig så det gjorde vi, men hon somnade inte förrän vi läst igenom alla böcker vi hade tillgängliga. Nu sover hon tungt och fastän hon fick en ny dos alvedon för två timmar sedan så är hon fortfarande brännhet. Maken vabbar imorgon och jag på tisdag om hon inte skulle bli drastiskt bättre, tiden får utvisa. Synd bara att jag har tagit på mig insamlingen för fröknarna på dagis, och jag skulle tippa på att det ligger några kuvert i Sannas fack där imorgon. Jag får väl anta att alla bidrar och lägga ut så länge. Men när jag skulle inhandla presenterna vet jag då rakt inte. Det är mycket planering som stupar på att Sanna är hemma nästa vecka. Men so what om det inte blir så mycket julgodis gjort eller om jag inte får målat alla dockskåpsmöblerna, det viktigaste är faktiskt att Sanna ska må så bra som möjligt och att jag ägnar all min uppmärksamhet åt henne. Och skulle hon bli lite piggare på tisdag kanske hon vill hjälpa till och göra lite julgodis, hon är ju en riktig liten hemmapysslare, precis som sin mor. Idag har hon suttit i mitt knä och satt på frimärkena på alla julkorten, så hon är allt användbar!

Har lite ångest inför terapeutbesöket imorgon, känns så himla konstigt. Syrran sa idag att hon aldrig hade tagit så mycket skit som jag gjort i höst, och det har hon väl rätt i. Så det jag ska be terapeuten om hjälp med är att få lite mer jävlar anamma så jag kan bli bättre på att stå på mig.


Nej, om man skulle ta och försöka sova litegrann. Sista veckan nu, sen är det familjeledigt i tre veckor!!!

Hej så länge!


Pigg men sjuk

Fast man är febrig så kan man hålla igång rejält. Sanna är blir sällan särskilt påverkad av feber, så vi höll oss sysselsatta inomhus idag. Vi dekorerade lite blommor, läste massor av böcker och så bakade vi pepparkakor också. För igår köpte jag tre nya formar, ett lamm, en elefant och en fjäril, förutom alla de formar vi redan har, så jag skickade maken att köpa pepparkaksdeg när vi ändå skulle hålla oss inne. Och då var det full fart på ungen...   Men tio minuter efter vi bakat färdigt såg det ut såhär:  Så jag antar att luften gick ur henne. Vi försökte väcka henne efter en halvtimme, men det tog nästan två timmar innan hon var vaken utan att gråta. Resten av kvällen var det mest kramar och teletubbies och vila:   Men för en halvtimme sedan gick far och dotter upp för att lägga sig, men hon har inte somnat än, för hon ropade just på mig och jag hör att hon är på väg ner för trappan. Så hej då så länge!

Inte som planerat...

Efter en orolig och hostig natt vaknade en styck liten tjej med feber. 37,6 vid sjutiden som stigit till 38,4 vid nio. Alltså ingen frukost på stan, handling eller något besök på Jul på Liseberg. Men hon är väldigt pigg och opåverkad under omständigheterna, det är i stort sett bara aptiten som inte är som den brukar. Vi får hoppas att hon piggnat till såpass imorgon att vi kan åka på morfars kalas. Det är ju bara den närmaste familjen och kusinerna, och är hon inte sämre så orkar hon förhoppningsvis.
Är hon fortfarande dålig på måndag får maken vara hemma, för jag har mitt första besök hos terapeuten då. Tror att det behövs, för igår ringde svägerskan och var lite upprörd och efter en kvart orkade jag inte lyssna på henne längre så jag lämnade helt sonika över luren till maken. Jag vet att det var vidrigt gjort och jag skäms jättemycket, men jag var på vippen att snäsa åt henne i telefonen och då är det bättre att bara gå därifrån.
Idag ska jag nog börja lite med julgodiset. Jag har planerat att göra knäck, Leilas Rocky Road, punchbollar, något med nougat och klassikern choklad med finkrossade mariekex. Jag är bara lite fundersam på hur man får det att hålla fram till jul. Och finnas kvar överhuvudtaget. Kanske jag kan sätta ett larm på burkarna?
Hej så länge!

Släng dig i väggen, Walt Disney!

Idag har det shoppats gran. Och vilken gran sen! Den skulle lätt spöa Musse Piggs gran!   Och så luktar den precis som en gran ska! Vi satte in den i eftermiddags, åt middag och lekte lite, och för en stund sedan var det dags att klä den. Sanna var så exalterad, hon bara hoppade omkring. Hon hade fantastiskt tålamod och hängde upp kula efter kula. Sen hjälpte hon till att hänga glittret och nu går hon och gör små finjusteringar. Hon är i sanning vår dotter. Granen i bilder:
 Naken gran i väntan på lite glitter och glamour.  En granklädarartist i arbete.  Hon valde faktiskt tomtekläderna själv, men de var ju otroligt passande!   More is more...  Den nya kitschiga stjärnan jag köpte idag. Jag har ännu inte bestämt mig om jag vill ha kvar den eller inte. Den syns liksom inte på avstånd.
Och så lite favoritpynt:  Den här tomten köpte jag på "Doroteas Christmas" i Sonora, Californien när jag var där första gången år 2000. Han sitter på en raket och på vimpeln står det "21st Century & Beyond". Jag älskar den. Det var en fantastisk butik. Jag var där i september, men den hade öppet året om. Hela butiken var proppfylld av änglar, tomtar, snögubbar, snöglober och allt pynt som hör en amerikansk jul till. Fem år och en månad senare kom jag tillbaka. Första gången jag var där var jag en trasig tjugoettårig tjej med mycket trassel i bagaget, men nu kom jag tillbaka tillsammans med Stefan, lycklig, gift och gravid med Sanna. Då köpte vi de här två prydnaderna:  . Andra grejor jag gillar i min gran är:  glittriga röda hjärtan från Hemtex och matta djupröda kulor med vita stjärnor . Och här har vi det färdiga resultatet:

Annars har det inte hänt så mycket. Jag fick gjort allt jag föresatt mig i onsdags, till och med bullbaket. Fast det blev inga lussekatter. Det är bara jag som äter dem, make och dotter föredrar vanliga bullar, så det blev smörbullar och kanelbullar istället. Ja just det, dammsugningen ignorerade jag, det fick maken göra idag. Han gör det så bra.

Jag har fått ge mig med det nya schemat. Från och med januari blir det bara en kväll i veckan och fyra dagtid. Men jag får ju mer tid med familjen.

I helgen funderar vi på Lisebergs julmarknad och så blir det givetvis kalas för min pappa. Han blir 60 år på måndag, gamla raringen...

Hej så länge!

Blanda och ge!

Jag har känt mig lite utmattad sedan mötet i måndags med chef, personalansvarig, läkare, fack och mig själv. Det kändes precis som att vara tio år och inkallad till rektorn och det slutade med att jag bröt ihop. Rejält. Så till den milda grad att chefen ska ordna fem besök hos en terapeut på kommunens bekostnad. Kan vara bra tror jag. Kom inte fram till så mycket annat än att jag ska ansöka om betald sjukgymnastik från FK (fat chance, men jag kan ju alltid försöka) och att jag inte kommer få ersättning för den här tiden som utredningen pågått. Det suger, men rimmar ju väl med hur hösten varit, så skitsamma liksom. Jag tror jag börjar jobba heltid i januari och låter kroppen ladda upp tills dess. Jag ska försöka sluta gnälla om det här nu och se fram emot en bättre vår istället.

Den här reklamen tycker jag är himla vacker. Fattar inte riktigt poängen med den, men om man bortser från att det är en kalsongreklam så är den bara så söt.


Idag började jag måla möblerna till systerdotter Annas dockhus, det är jätteroligt men attans så pilligt! Får se hur mycket jag hinner med. Men oj så svårt det är att välja färger. Jag har ju ambitioner, men alla har ju sina begränsningar. Jag tror ju inte att en fyraåring bryr sig så mycket om klädskåpet är brunt eller dalablått, men jag vill ju att allt ska matcha och så vidare... Jojo, begränsningar var ordet!

Har jobbat ikväll, det var en rätt basic afton som flöt på rätt så snabbt. Vi hade två matcher men de skötte sig själva. Nu när jag kom hem fick jag ett tokryck och städade nedervåningen. Torkade av borden, plockade undan leksaker samt, och det här fattade jag inte riktigt själv, skurade skåpet under diskbänken där sophinken står. Och nej, jag säger inte att det inte behövdes, men är halv tolv en tisdag kväll verkligen den bästa tiden för grönsåpa och skrubbsvamp? Men eftersom jag har känt en "stygg lokt" (som min f.d. kollega från Värmland hade sagt) ett par dagar så jag gav mig på jakt. Jag tror att jag hittade problemet, jag ska ner och sniffa imorgon bitti. Annars ger jag mig på kylskåpet! Har haft lite myror i kroppen de senaste dagarna, det var likadant på jobbet. Kunde inte sitta still en sekund, jag flög runt och städade i receptionen, slängde papper, plockade bort vissna blad på blommorna med mera. Hemma skurar jag köksluckor, spis och micro, plockar och fixar och donar. Jag kanske har drabbats av julstädsnoja?

Nu ska jag ta och sova, imorgon väntar mera dockskåpsmöbler, dammsugning, linedance, utvecklingssamtal på dagis och Hornbach. Och kanske bullbak om jag har tid och lust. Godnatt!

Sanna på YouTube

Filmat idag med digitalkameran, därav den dåliga kvalitén. Men motivet uppväger tycker jag!
(Det är Bamses signaturmelodi om ni missar det)

Äkta kärlek

Nu ikväll när lilla familjen gått och lagt sig hade Sanna gosat in sig precis i mitten, där hon
föredrar att sova (givetvis). Eftersom hon fortfarande sover lur på dagis var hon rätt pigg, men vi hade
läst färdigt boken och jag låg och kollade på tv med ett öga. Så böjer jag mig ner och gnuggar sakta näsa
med henne samtidigt som hon fnissar förtjust. Så lägger hon armen om mig och säger:

-Mamma, jag älskar dig.

Och jag önskar mig aldrig mer något annat i livet.


Helgen tillända...

De går fort över, helgerna. Har ändå gjort ganska mycket. Och ändå ingenting. Kommer inte ens ihåg vad jag gjorde i fredags, annat än att jag kom hem till ett välstädat hem, maken var ledig och gjorde en insats.
I lördags åkte vi in till stan vid kvart över tio, sent för att vara oss men jag var svårväckt. Åt frukost och sedan köpte far och dotter chokladtomtar som lördagsgodis medan jag var på Apoteket Shop och handlade handkräm och flour och annat nyttigt. Efter det gick vi en sväng på Kungstorgets inbyggda julmarknad, den var väl fin men inget speciellt. Det fanns några bodar utanför också, och maken köpte tre blåa hyacinter och en kruka tulpaner till mig. Hem igen och dega framför skidorna. Maken somnade i soffan och jag lekte med Sanna. Vi planterade hyacinterna, men hade inget att pynta krukorna med så vi gick upp på berget bakom huset och plockade mossa, blåbärsris och pinnar. Jag visade Sanna vad man kunde använda och sedan gjorde hon arrangemangen själv, jag var jättestolt över henne för det blev superfint!  (Okej, bilden är lite ofokuserad, my bad.) Plockade också lite enris till adventsljusstaken, den blev mycket piggare:
Resten av kvällen lagade vi mat och såg på tv, och jag byggde ihop alla trettio dockhusmöblerna till systerdotterns julklapp, det var väldigt roligt men pilligt. Det blev inte mycket lättare av att Sanna hela tiden ville hjälpa till, så hon fick trycka ut dem ur de stansade träskivorna. Fast vi gjorde bara ett par stycken, resten gjorde jag i sängen när lillan somnat medan jag tittade på Narnia, den var väldigt mysig.
Idag var jag och lillan hemma hos Paula med familj och firade Paulas födelsedag. Det var full rulle och mycket folk så Sanna höll sig mest i Claudias rum eller inne i hennes lektält i vardagsrummet. Hon var iallafall inte ledsen och hysterisk, ett steg i rätt riktning.
Ikväll har jag skurat spisen både invändigt och utvändigt. Så nu är den julstädningen gjord iallafall.
I övrigt känns julen såhär just nu:

 

Imorgon är det dags för läkarbesöket, det känns jobbigt. Hoppas bara jag kan få lite klarhet i det här med sjuklön under utredning, jag är så jävla trött på att bråka om pengar. Funderar på att ta en tidningsrunda.
Förlåt för surinlägget.
Hej så länge!

Nu så...

Idag, efter att jag själv jagat facket igen, ringde de äntligen tillbaka till mig. Och det är skönt att få lite medhåll, hon tyckte också att det lät skumt att jag ska straffas för att kommunen inte gör sitt jobb. Hon trodde att jag ändå hade rätt till sjuklön under utredningstiden så hon skulle ringa lite samtal och kolla läget. Sen finns ju risken att FK hux flux får för sig att godkänna sjukskrivningen och då blir jag återbetalningsskyldig till kommunen, men som jag svarade på det, jag vill ju inte ha mer än vad jag ska, jag vill ju bara ha det jag har rätt till. Så nu får vi väl se vad som händer, men hon skulle iaf följa med mig och chefen till företagsläkaren på måndag. Det känns rätt skönt. Konstigt, men skönt. Jag orkar inte tänka på det här mer.

Ikväll har Sanna fått vara hos mormor och morfar eftersom jag jobbar och maken spelade match. Fick nyss ett sms där det stod att Sanna inte alls ville följa med hem, hon ville minsann sova hos mommo och moffa. Sötsnuten!
Lite mer Sannaord när jag ändå är igång:
Hungligig - Hungrig
Maglass - Madrass
Opa - Hoppsan
Lyslampa - Ficklampa
Massa djurar - Många djur
Limo - Rigmor (en fröken på dagis), Limo (en pojke på dagis), Nemo (från filmen Hitta Nemo)
Tiggi - Twiggy (en flicka på dagis)
Suppfessås - Köttfärssås

Nu ska jag gå upp i lilla hallen och eskortera ut innebandylaget. Och sen ska jag be siste man eskortera ut mig, för kollegan mer eller mindre kollapsade i influensa efter maten. Han hängde med rätt bra, men för en halvtimme sen när vi var färdiga med städningen så tyckte jag det var dags för honom att gå hem. Jag vill faktiskt inte bli smittad, även om risken är rätt stor vid det här laget. Allt är ju klart, det är låst överallt och så, men lite läskigt är det att gå ut till bilen själv. Inte för att jag är rädd, jag har gjort det förr, men finns det möjlighet att ta sällskap med någon så gör man ju det!
Så det är bäst att jag sätter fart! Hej så länge!

Pepparkaksbak och kärleksmöten

I måndags var jag och Sanna hos min storasyster och hennes två barn och bakade pepparkakor. Det var en jättemysig kväll, både allsköns figurer och ett pepparkakshus förfärdigades. Jag var jättestolt över Sanna, hon kavlade och tog ut figurer och sedan var hon med och dekorerade litegrann med kristyr. Fast mest lekte hon med kusin Annas dockvagn och kusin Emriks drakmask.   (Ja, hon har börjat med napp igen, en fix idé, troligtvis från dagis.)    

Idag har vi varit i Uddevalla och hälsat på Benjamin och Jenny i deras nya lägenhet (som de delar med pappa S och storebror J förstås). Sanna började lite tveksamt som alltid, men ju längre tid vi var där desto bättre blev det! Egentligen ville hon inte åka hem alls, men hon blev så övertrött att det inte var något att välja på. Och väl i bilen sov hon innan vi ens passerat det andra trafikljuset... Som vanligt hamnade de unga tu i säng, som tur var med mammornas vakande ögon över sig. Dessutom var de i överslafen, och det kändes inte helt tryggt. Och med tanke på blickarna de utväxlar på bilderna... Som sagt, de här två kan man inte lämna för en sekund!  
Tack Jenny och Benjamin för en härlig dag!

Och tack till alla som kommenterat så trevligt om min nya bloggdesign! Men jag kan verkligen inte ta åt mig äran, det är ovan nämnda Jenny som gjort allt jobbet!

Imorgon är det min tur att laga mat på jobbet. För två veckor sedan gjorde jag en chili con carne som blev otroligt väl emottagen, känns som jag inte kan nå upp till den nivån igen. Tänkte göra fisksoppa, men saken är den att det är pappas och mitt recept och det är ganska udda. Tänkte baka bröd också om jag orkar, får hoppas att kollegan tycker om det.

I övrigt är det rätt tufft just nu. Jag har tvingats ta tjänstledigt ytterligare en period för att kommunen inte kan få arslet ur att rätta till min tjänst. Fortsätter det här året ut är det 20 000 kr brutto jag har förlorat, vilket är pengar jag aldrig kommer få igen i pensionssparande etc. Dessutom har det lett till att jag och maken har det jobbigt i vår relation just nu, med smågnabb och kommunikationssvårigheter och det är väl det sista jag behöver nu. Julkänslan har helt gått ur mig, jag har gett upp hoppet om ett barn till och jag tappar mer och mer hår. Nånting är jävligt snett just nu, och jag har sökt facket i tre dagar utan att ens få ett samtal tillbaka. Toppar det hela med en risig kropp. Det här småkalla och fuktiga vädret som är nu är det absolut värsta för mig. Hellre ett par minus och torrt än det här, även om jag föredrar milda söderhavsvindar om det finns att tillgå...

Nu ska jag sluta gnälla och gå och lägga mig. Eftersom den första kattbilden i mitt förra inlägg var klart populärast måste jag ju slänga in länken till mitt favoritklipp med lite sköna kissar som avslutning. http://www.snabbstart.com/film/07a2c78a95 Godnatt!

Måndagshumor










TREVLIG MÅNDAG!

Under construction...

Det blev inget somna tidigt. Jenny förbarmade sig över mig och har hjälpt mig rigga om lite på bloggen. Eller ja, hjälpt och hjälpt. Talat om exakt vad jag ska göra, med instruktioner for dummies... Men än är vi inte riktigt färdiga. Stay tuned....

RSS 2.0