Välkommen julfrossa!

20101130219 (MMS)

Välkommen julfrossa!


Kärleksförklaring

Sanna: Mamma, jag älskar dig så mycket så mitt huvud nästan trillar av!Utsikt från ett hotellrum i Skövde

20101128213 (MMS)

Utsikt från ett hotellrum i Skövde


Milstolpe (eller kilo-meterstolpe)

Sedan slutet av maj gör jag en viktutmaning med maken, svågern och svärfar. Svägerskan och hennes man har också halkat med den senaste tiden. Vi är alla i mer eller mindre behov av att gå ner i vikt, och det är ju skönt att vi kan peppa och stötta varandra. Eftersom jag fortfarande ammar litegrann har jag medvetet tagit det ganska lugnt, men det hade jag antagligen gjort ändå. Den röda tråden har varit motion i vilken form man känner för, i mitt fall promenader och crosstrainer, men sedan slutet på sommaren har jag funnit en ny träningskärlek i form av zumba och go go fitness hos Wellness by Linda. Det är helt underbart! Kosten spelar givetvis också in, allt är tillåtet men i mycket måttliga mängder. Jag försöker också aktivt välja bort snabba kolhydrater, t.ex pasta, potatis och vitt bröd till förmån för grovt bröd och grönsaker. Ibland är jag jätteduktig, ibland går det mindre bra (och ibland går det inte alls). Men idag nådde jag äntligen mitt första delmål, -10 kg. I flera veckor har jag stått och stampat på -9,7 kg och även om det också är bra så har det varit retfulla tre hekto kvar att gå ner. Jag kunde inte träna på hela förra veckan, det var möten och massa annat som kom ivägen, och nu i helgen var det kalas och pepparkaksbak, så då blev det inget tränat heller. Onsdagar är den officiella invägningsdagen, men man brukar ju kolla läget när man ändå är i närheten av vågen (och eftersom den står utanför duschen så träffar man ju på den minst en gång om dagen). Måndagens och tisdagens tjuvvägningar visade ovanligt bra resultat och imorse vägde jag in mig på -1,4 kg från förra veckan. Jag sköt alltså förbi -10 kg rejält och hamnade på -11,1 kg! Heja mig! Jag är lite orolig för att det mest är förlorad muskelmassa eftersom jag inte tränat, men jag har verkligen försökt tänka på kosten fast det har varit kalas.
Oavsett orsaken så hoppas jag kunna hålla den här vikten eller fortsätta ner trots att vi träder in i julmånaden med alla dess frestelser.
Imorgon firar vi att maken går på pappaledighet med middag på A Hereford Beefstouw, men på lördag åker jag ju med allrakäraste Karin till Skövde för att dansa linedance i tolv timmar, så lite motion bör jag kunna få in!
Vi avslutar med ett HEJA MIG till. Hej så länge!

Snöig promenad

20101124205 (MMS)

Snöig promenad


När det lackar emot jul...

I fredags var lilla familjen ledig och åkte till Tjolöholms julmarknad. Det var snorkallt och blåste friskt och sen var det löjligt dyrt också, men mysigt!
Till Sannas stora förtjusning ramlade vi på en tomtehäst tämligen omgående. Sanna tycker väldigt mycket om att rida och det var ingen kö så det var bara för damen att klättra upp och få sig en ganska rejäl tur.  Marknaden var inrymd i en räcka smålokaler över hela området, så det var ett fasligt av-och påtagande av jackor och mössor, lite knöligt. Efter ridturen gick vi in i en lokal som hade en liten servering, och eftersom det närmade sig lunch var det lika bra att barnen fick något i magen. 30 spänn för en kokt korv med bröd, 20 spänn för en festis, 15 kr för tre små lövtunna pepparkakor... Rena rånet. Huvudsaken var iallafall att barnen blev mätta. De hade fina bordsdekorationer också. Vi köpte en jullöpare till matsalsbordet i samma lokal, och Sanna fick köpa lotter från Hembygdsföreningen. Hon vann inget, men det var såna rara tanter som hade lotteriet så hon fick en fin smällkaramell ändå.
Sen stack vi upp till slottet för att se trollkarlen som uppträdde, Sanna var i extas. Han trollade fram ett spöke, dvs han hade en blå näsduk som såg ut som den flög. Jag hade gärna gått runt lite mer och tittat i slottet, det såg välbevarat ut och jag har aldrig varit där förut, men då skulle de ha mer betalt och det kände vi inte för. Vi tog en snabb sväng i slottsträdgården mot havet men det var så kallt och barnvagnsovänligt att vi snart vände tillbaka. På vägen ner mot de bodarna vi hade kvar stannade vi och tog en våffla, men Sanna ville ha glass förstås, något som framkallade skratt från huttrande förbipasserande... 
I de sista bodarna köpte jag lite ljus choklad med mandel och salt (från Berzelii Choklad, måste dit och köpa mer) och så fick jag också tag på små domherrar av garn. Min mamma har alltid haft sådana i granen och jag har också velat ha det, och nu äntligen har jag lyckats! I år kommer min gran vara fulländad!
*******************************************
I söndags fick jag ett slags hedersomnämnande som förvånade mig mycket, samtidigt som jag blev väldigt rörd. En vän, som jag förvisso aldrig träffat, har en son som är autistisk. Jag vet i stort sett ingenting om autism, men jag vill ändå försöka förstå. Eller som Anna säger, förstå att jag inte kan förstå. Jag vill iallafall tro att jag blir en bättre människa genom att läsa och lära från det Anna, och sonen Torsten, skriver och berättar.
*******************************************
Till Sannas stora förtjusning har vi nu fått snö. Vi har visserligen haft flera snöfall nu i november, men det har hela tiden smält bort. Nu kanske det blir liggande ett par dagar, men det verkar också som att det ska bli ruskigt kallt! Skönt för maken att han förutom idag har två arbetsdagar kvar - och sen är han pappaledig! Hela december ska vi vara lediga tillsammans, det ska bli mysigt. Fast jag inleder förstås den första gemensamma lediga helgen med att åka till Skövde med bästaste Karin och dansa linedance. Eller ja, jag kommer nog titta på mycket för jag har inte dansat sen i somras... Men vi ska tillbringa natten på hotell, och så kommer Elin att vara där. Elin är en mycket god vän som jag tyvärr inte träffar så ofta, men som bor och arbetar i Skövde och som kommer vara med oss och dansa hela lördagen. Tjohej! Så Kung Bore - ta det lite lugnt med snön va? Vi vill att tågen ska gå som beställt på lördag och söndag!
Hej så länge!

Jesper Katt med moster Kicki

20101121202 (MMS)

Jesper Katt med moster Kicki


Jesper tröttnade på att vänta på att vänta...

20101119201 (MMS)

Jesper tröttnade på att vänta på att vänta på sin frukost och tog saken i egna händer


Ironi när den är som bäst

20101117197 (MMS)

Ironi när den är som bäst


Syskonsoftning i puffen

20101117196 (MMS)

Syskonsoftning i puffen


Grattis på födelsedagen, älskling!

Idag fyller maken 31 år. Just nu jobbar han som en gris, men har nedräkning till sin pappaledighet. Jag skulle väcka honom imorse med paket och kladdkaka, men jag var uppe halva natten med Jesper så jag hörde inte ens klockan. Grava minuspoäng på den här hustrun. Än värre blir det eftersom jag inte är hemma ikväll, jag hade lyckats boka in ett möte med samfällighetsföreningen. Orkar inte göra någon hyllning i år så vi tar förra årets som en favorit i repris.


"Jag kan en sång, som går dig på nerverna,

... Jag kan en sång, som går dig på nerverna. Jag kan en sång, som går dig på nerverna...." Och så vidare.
För ganska många år sedan komponerade min ena morbror en egen sång, vi kan väl kalla den "Arne barne bine bo" eller något liknande. Lustigt nog är titeln även texten, om och om och om igen. Mormor har sjungit den för Sanna och det är en av hennes favoritsånger. Problemet är bara att det är en sång som kan gå hur många varv som helst, det finns inget naturligt slut på den. Så ibland kan den bli lite, lite enerverande. Så det slog mig att det vore själviskt av mig att inte dela med mig av denna klassiker. För klassiker måste det ju vara när den lever kvar i oförändrat skick sedan 55 år eller så. Mycket nöje!

Jag fick visa leg på Systemet! Ah, to be 1...

20101112187 (MMS)

Jag fick visa leg på Systemet! Ah, to be 18 again!


Stolt mor

Igår kväll satt jag och läste godnattsaga för Sanna. Vi brukar läsa en eller två vanliga böcker med bilder och så några sidor ur "Lilla huset på prärien."-serien. Igår började vi på den fjärde boken i serien, "Vid Silversjöns strand". Vid något tillfälle kom ordet trakt upp. Då öppnade Sanna sina slutna ögon och sa:
-Mamma... Det är fler bokstavar i traktor än i trakt. Sen slöt hon ögonen igen och ett stumt ögonblick senare fortsatte jag att läsa.
********************************************************************************
När jag hämtade Sanna på dagis i onsdags kom två av fröknarna glädjestrålande fram till mig. De berättade att Sanna hade haft ett stort genombrott på samlingen samma morgon. I vanliga fall sitter hon bara med i ringen men sjunger nästan aldrig med. Lite konstigt är det egentligen, för hemma sjunger hon nästan jämt. Men så på samlingen hade Sanna fått lov att välja en sång och valde då Barbapapasången. Men den var det ju ingen som kunde. Då hade hon sjungit den, förvisso med hakan mot bröstet men högt och tydligt, inför hela gruppen. De andra barnen var nog lika förvånade som fröknarna för de hade suttit som små ljus och lyssnat. Nu har de bett mig om en kopia av sången så de kan lära sig den tillsammans.


Min lilla florist

Sanna sitter och målar.
-Mamma! Vill du ha en los eller en maskglos eller en sol-los?
-Jag vet inte gumman, vad vill du måla?
-Jag målar en los!

Vällingmys i puffen

20101108184 (MMS)

Vällingmys i puffen


These boots are made for walking

Nu får man väl ändå säga att grabben har börjat gå! Han har tagit enstaka steg och sedan slängt sig mot en ganska länge, men hela veckan som gått har han tagit fler och fler steg utan att hålla i sig, så nu bestämmer jag mig för att han kan gå! Det ser minst sagt vingligt ut och det slutar oftast med ett pladask på magen eller rumpan, men jag tror faktiskt att han har tagit så många som tio steg. Han måste ha stöd när han ställer sig upp, och håller han bara handen mot skåpsluckorna i köket eller liknande kan han gå hur långt som helst. Men han är också väldigt duktig på att gå på knäna, alltså krypa utan händer. Det ser ganska obekvämt ut, men han hojtar som attan när han gör det så han tycker väl det är kul. Blir han bara lite mer stadig så kommer jag väl få tillbringa mina sista tid av föräldraledigheten rännandes efter buspojken nummer ett!
Sanna tog sina första steg den 30 mars 2007 så de håller (ursäkta ordvitsen) fortfarande ganska jämna steg med varandra. Dokumentation kommer så småningom. Over and out!

Min man och ångmaskinen

Maken har köpt hem en ångmaskin. Han åkte ut för att köpa amaryllislökar men kom också hem med en ångmaskin. Kanske står de i samma gång, vad vet jag? "Gång 4: Amaryllislökar, ångmaskiner och grävskopor". Man vet aldrig. Nu för tiden kan man ju köpa det mesta. När jag såg den frågade jag vad som föranledde den här spontanshoppingen. Maken svarade att hans pappa hade sagt att en sån är jättebra att ha när man städar duschen och toaletten och kaklet i köket och sånt. Intressant. För även om maken är en sjutusan till städare (för att inte tala om tvättare) så har han mig veterligen aldrig städat duschen eller kaklet i köket. Toaletten har han nog städat en gång. Då ser jag två sidor av detta.
1. Ångmaskinen är en present till mig. Tack älskling, vem vill egentligen ha smycken?
2. Han tycker att jag städar dåligt. I så fall kommer det krävas mer än smycken för att rätta till detta.
Men det verkligt sjuka i allt detta, oavsett vad bakgrunden till inköpet är, så är jag jätteexalterad över ångmaskinen och ser verkligen fram emot att pröva den!
(För er som inte uppfattar ironin i inlägget så talar jag här om att jag skojar. Jag överdriver för bästa effekt, som man (Bertha i 2½ män) brukar säga. Maken köpte verkligen en ångmaskin på inrådan av sin far, men den är på inget sätt en pik mot mig eller min städning, inte heller är den en present. Däremot är jag på riktigt lite upphetsad över den och ser faktiskt fram emot att få städa med den. Jag är knäpp på det sättet.)

"Frisyren" efter mamma har varit framme oc...

20101103179 (MMS)

"Frisyren" efter mamma har varit framme och trimmat lite...


Salong Gör-det-själv

Sanna har klippt sig själv några gånger, ett klipp i luggen för det mesta. Det har resulterat i att alla saxar ligger gömda i ett skåp högt upp i köket, men med tanke på att hon är väldigt duktig av sig i nästan allt hon gör så har jag väl börjat slappna av med saxförbudet. I måndags bet det mig i rumpan, big time. Jag trodde att hon satt i datarummet och såg på film, men uppenbarligen drabbades hon av kreativ lust, alternativ ett allvarligt fall av bad hair day. Jag gick in för att fråga henne en sak och såg ett skyldigt ryck när en hand flög upp till pannan. Luggen var kort, rejält kort, men hon hade inte stannat där. Hon hade dessutom gett sig på håret på sidorna. Djupa andetag och sedan fick hon gå upp på sitt rum medan jag lugnade ner mig. Jag gick upp till henne en minut senare och vi pratade om vad hon hade gjort. "Men det bara lamlade av, mamma!" var hennes förklaring, vilket gjorde mig lite ilsken eftersom hon ljög för mig. Men jag höll mig lugn, det fanns ju inget att göra åt saken ändå. Som maken sa, det kommer ju växa ut så småningom. Han tyckte förresten att hon var rätt söt och nu när jag vant mig tycker jag att hon ser ut som när hon var lite mindre, väldigt gullig med andra ord!
Imorse jämnade jag till luggen lite, men håret på sidorna finns det inget att göra åt. Det kommer bli många hårspännen de kommande månaderna.
Jag försökte ta lite bilder igår, men det är inte lätt, för fröken sitter aldrig still och har börjat göra miner så fort kameran kommer fram, men här kommer lite bilder iallafall.

En blöt utflykt

Dagis var stängt måndag-tisdag den här veckan, och då det är höstlov tänkte jag att det skulle vara packat med folk överallt. Men jag ville ändå hitta på något med barnen. Så jag tänkte att vi skulle pälsa på oss och åka upp till Sisjön, en sjö som ligger ganska nära mitt föräldrahem i Mölndal. Men på måndagen regnade det och jag kände mig hängig, så vi sköt upp det till tisdagen. Dessvärre var vädret inte på vår sida då heller, men nu hade jag bestämt att vi skulle ge oss ut. Vädret var bra - tills vi satt oss i bilen och börjat åka. Då kom duggregnet. Men lite duggregn klarar vi, tänkte jag, vi har ju regnkläder på oss. Väl framme vid sjön hade det börjat blåsa och regnet tilltog, men skam den som ger sig. Jag visste att det fanns raststugor längs sjön så vi tog sikte på en sådan. Sanna blev eld och lågor när hon såg raststugan, det var ju precis som en koja! Jesper hade somnat längs promenaden, så vi fick picknicka själva.  Vädret fortsatte att vara grått  men som bekant finns det inga dåliga väder, bara dåliga kläder, och är man bara klädd för väta så gäller det ju att passa på! 
Men regnet tilltog  och Jesper vaknade på fel sida av vagnen, så efter någon timma började vi bege oss mot bilen igen. Längs vägen stötte vi på några snygga tickor  och när vi kom hem cirkulerade en polishelikopter över området  så det var lite spännande att komma hem också. För att inte tala om att regnet och blåsten har ökat hela eftermiddagen, så nu kurar vi framför brasan och är glada att vi inte behöver ge oss ut mer idag!

Konstnären Olsson skapar igen!

20101101174 (MMS)

Konstnären Olsson skapar igen!


RSS 2.0