Höstpyssel

406b79799cdaf0ece25ddec372e985b7.png

Kolla varifrån!

Höstpyssel


Perspektiv

I mitt förra inlägg delade jag ju glatt och en smula lyriskt med mig av Jespers första leende fångat på bild. Som mor är det något av det vackraste jag någonsin har sett. Delad etta med Sannas första leende förstås... 



Därför är det för mig helt obegripligt att folk kan göra såhär med bilder på sina barn: http://www.jamesgunn.com/2007/09/26/retouched-pageant-photos/ Fast det förutsätter förstås att det är på riktigt. Men då finns det ju länder där skönhetstävlingar för barn är vanligt, så tyvärr är det nog på riktigt. Stackars barn. Det enda retouchande jag kan tänka mig att göra på mina barns bilder är att justera röda ögon. That's it.

Ljuvliga leende!

I onsdags log Jesper för första gången och idag lyckades vi också fånga det på bild. Pappa är nämligen det roligaste som finns!


 

När pappa inte är hemma lyckas mamma bara ta sådana här bilder, bilder på en otroligt fokuserad liten kille som just upptäckt att det hänger en kanin i hans babysitter...



Är han inte vacker, så säg?


Hemsökt

Idag började min son ladda upp inför Halloween. Han inledde starkt med förhandsvisningen av "Blöjan som Gud glömde" följt av "Jag vet vad du bytte för blöja för fem minuter sedan". Av lukten att döma kommer även "Jag vet fortfarande vad du bytte för blöja för fem minuter sedan" att framföras ikväll.
I veckan som kommer anar jag klassikerna "House of bebiskräks", "Våtservettsmassakern" och "Halloween - 20 blöjor senare".
(Ni som inte tycker det här är roligt har uppenbarligen aldrig lidit av sömnbrist orsakad av bebis eller har förlorat tjusningen av pubertal humor.)


Framtidsdrömmar

Min make, en inbiten pingisspelare, drömmer om storslagna pingiskarriärer för våra barn. OS-guld allra minst. Själv drömmer jag om en betald bostad på en varm plats på ålderns höst och hoppas således på idrottskarriärer som ger lite mer betalt.
Men idag hojtar maken från soffan, ytterst triumferande: "Titta här älskling! Och så säger du att det inte finns några pengar i pingis!"

Fånge fick 18.000 för pingisskada    
                                       
  En fånge på fängelset i Gävle skadade
  lillfingret när han spelade pingis.  
  Han gjorde en personskadeanmälan och 
  får nu totalt 18.300 kronor i ersätt-
  ning efter beslut av Kammarkollegiet.
                                       
  Det var i november 2007 som den då   
  46-årige fången slog höger lillfinger
  i bordskanten under en pingismatch,  
  skriver Arbetarbladet på nätet.      
                                       
  Därefter tvingades han under tio     
  veckor ha plastskena på fingret som  
  ömmade, bultade och värkte.          
                                       
  Han drabbades även utseendemässigt av
 
skadan, enligt beslutet.

(Artikeln är snodd från SVT Text)

Den smått hånfulla hustrun replikerade dock snabbt, att om han blir vanställd av pingisen så måste jag nog lämna honom. Inte på grund av utseendet, utan för det smått patetiska i att ha "drabbats utseendemässigt" av en lillfingerskada...


Det luktar höst!

Imorse var det sådär höstdisigt och fuktigt ute. Det finns en särskild lukt sådana morgnar, mustigt på något sätt. Multnande löv och fuktig bark och svamp. Jag är galen i att ta höstbilder, men i år tycker jag att utbudet har varit lite tråkigt, bara gula löv överallt. Men jag har allt hittat lite röda och orangea toner också, så nu tänker jag plåga er med mina höstalster:
      

När det var dags att promenera till dagis frågade Sanna: När ska jag få cykla till dagis egentligen?
Vi har velat vänta tills hon blivit säker på att bromsa och så, men hon har övat ganska mycket det senaste så jag tänkte att det nog var dags att försöka. Och så stolt hon var! Det gick verkligen jättebra. Jag fick putta på i uppförsbackarna, men hon bromsade när det gick nedför och klarade att cykla hela vägen. Och det gick bra mycket fortare än vanligt, så hon får väl fortsätta göra det så länge hon tycker det är roligt.  

Igår åkte jag och barnen ner till Kungsbacka för att hälsa på Paula, Claudia och Vincent. Det går lite upp och ner när tjejerna leker, men igår gick det ganska bra. Paulas granne Frida och hennes lille Oscar var också inne, men tjejerna hade systematisk bortstötning av den stackars lille grabben. Jag hade varit på Panduro och köpt lite fler ansiktsmasker och hade också packat med mig gauchefärger och glitter, så tjejerna fick vara lite kreativa en stund:   Dessvärre innebar det att det efter pysslet inte bara var glitter på maskerna, utan även över hela köksbordet och även tjejerna, så flickorna fick hoppa i badet. Under tiden passade vi på att jämföra killarna:   De komer krossa hjärtan en dag, det är de mycket partiska mödrarna överens om!

 

Imorgon är det dags för mammapromenad igen, i Gunnebo den här gången. Glömmer jag inte kameran så är det risk för fler höstbilder i en nära bloggframtid! Stay tuned!


Cykelpremiär

5fc605b5e28bb986596758cf5409cd3a.png

Kolla varifrån!

Cykelpremiär


Lördagsnöje

44bb724525f4bc5a1d21c98e54aa99cc.png

Kolla varifrån!

Lördagsnöje


Bildinlägg

Har en gasig talibanbebis i knäet, så idag blir det bara bilder, inga ord. Enjoy!

               


Lika som bär

6e65f70fb67184137956bf7da3160669.png 

Jesper och Radar i M*A*S*H när han imiterar en sköldpadda... 

 


Blue Collar Comedy Tour

Jesper vägrade somna igår kväll. Maken hade somnat med Sanna inne i hennes säng (mer om det strax), så jag passade på att breda ut mig i vår säng för en gångs skull. Jag vet att jag zappade runt bland kanalerna men det gick bara skräp. På senare tid har jag dock börjat uppskatta utbudet på TV8 och Kanal 9, det dyker upp små pärlor där. Martha Stewart Show, The hairy bakers, Inside the actors studio, A place in the sun... Lättittade program för en trött mamma med amningshjärna. Och så, sent igår kväll, visades något som hette The Blue Collar Comedy Tour: The movie. Det är fyra stå upp-komiker som reser på turne tillsammans, och deras uppträdanden varvades med klipp från när de besöker ett spa och ett shoppingcenter bland annat. Det är vansinnigt pubertalt, de spelar på sin tjocka sydstatsaccent och hillbillystil, men jäklar vad jag skrattade. Troligtvis var det så roligt för att jag snittar sex timmar sömn per dygn, klockan närmade sig tolv på kvällen och vi hade varit ute och handlat hela långa dagen, men det var ändå helt underbart. Jag orkade inte se hela showen utan har spelat in resten. Utav de tre komiker jag hann se var Bill Engvall min favorit, så här kommer ett lite grynigt klipp jag hittade på YouTube:



Igår var det alltså dags för Sanna att börja sova i sitt eget rum, i en egen säng. Vi var ute och handlade precis hela dagen, först på stan, sedan Ikea och till sist Coop, så det var nätt och jämt att vi orkade baxa in sängen, men vi hade ju lovat. På Ikea hade hon också fått välja ett sängbord som hon och jag skruvade ihop medan maken lagade middag.
I vanliga fall är ju läggningen min och Sannas mysstund, men igår ville hon att pappa skulle natta henne. Det hade tagit ett tag för henne att lugna ner sig, det var antagligen alldeles för spännande att sova i eget rum och det slutade med att både far och dotter somnade. Maken kom in till vår säng runt tolv och vid halv två vaknade Sanna och gick ner för trappan för att leta efter mig. Maken hörde henne ropa och sprang ner och hämtade henne. Sen somnade hon om mellan oss och maken gick in för att sova i Sannas rum för det blev lite för trångt. Men vi är ändå väldigt stolta över henne och att hon kommer krypa ner hos oss, det får vi ju räkna med. Det är ju ett jättestort framsteg att hon somnar i sitt eget rum. Nu ikväll har jag nattat henne och det gick lite snabbare för mig än för maken. Ska bli spännande att se hur länge hon sover där ikväll.

Nu ska jag ta med mig Jesper och krypa i säng jag med! Trevlig fortsatt lördagskväll!


Sanning

Har nyss ätit middag och lämnar bordet, då utbryter hicka av sällan skådat slag.
Sanna: Mamma, vad gjorde du?
Jag: Jag hickade.
Sanna: Som lillebror?
Jag: Ja, som lillebror.
Sanna: Är du hopplös då?
Jag: Ja, jag är nog det.


Jaså, ska det vara en SÅN dag...

Så kan man tänka ibland. Så tänkte jag idag, till exempel. Tisdag, onsdag och torsdag går ju Sanna på dagis mellan nio och två. Onsdagar är min heliga dag, för då åker jag och träffar min underbara mammagrupp från Familjeliv klockan tio, rätt så omgående med andra ord. Och då vill man ju också visa sig från sin bästa sida, dvs gärna ha duschat och ha på sig kläder utan bebiskräks och mjölkfläckar. Därför är onsdagar den enda dagen som är lite stressig, för jag ska ju inte bara duscha och klä på mig själv, utan Sanna ska ju även väckas, kläs på och utfodras före dagis. Då kan jag meddela att det INTE hjälper att man stänger av väckarklockan och vaknar tio i åtta. Okej, lite mer bråttom än vanligt då. Frukosten blir alltså risgrynsgröt i "korv", men huvudsaken är att ungen äter. Äta, duscha, tappar ner de rena trosorna i toaletten (don't ask), hämta nya trosor, klä på sig, klä på barn. Just det, amma. NU! meddelar sonen. Ammar snabbt medans svetten rinner längs ryggen och klockan tickar. Baxa på barnen ytterkläder, ner i vagnen med lillen, inte glömma Minifomen och sjalen, för säkerhets skull. Äntligen på dagis, bara 25 minuter sena. Kör mot Slottskogen via Lundbytunneln och får höra att hela Högsboleden är avstängd pga trafikolycka. Jaha, hur fasen kör man då då? Hittar en väg, framme med flera minuter till godo! Har en mycket trevlig promenad och god fika och ska sedan köra hem i tid för att hämta Sanna på dagis. Ställer vagnen bakom bilen, placerar sonen i bilbarnstolen och knäpper fast honom. Hoppar sedan in i framsätet och backar ut. Vad är det som dunkar och skrapar? Åh fan, har backat på barnvagnen. Fort ut, inga skador, lassar in barnvagnen och hoppas att ingen sett något. Till dagis, i tid, hämtar dotter.
Eftermiddagen blir lugnare, steker pannkakor med bebisen i sjalen. När Sanna somnat frågar maken om jag inte vill inviga vårt nya bubbelbadkar. Jag behöver inte trugas, hopp i karet! Njuter obeskrivligt i 45 minuter och räddar sedan maken från arg bebis. Tar på honom och mig rena pyjamasar och går ner för att surfa lite innan läggdags. Oj då, där kommer kräks på Jespers rena pyjamas. Åh härligt, en kaskad till, på mammas rena pyjamas den här gången. Äh, det kan sitta där ett par minuter till. Men vad blött det blev, inte kräktes han väl så mycket? Aha, mamman har glömt att ta på sig en amnings-bh med amningskupor i. Ja men dåså, då var vi genomblöta då. Men vänta lite, unge herrn behöver bajsa också. Men titta, det slank visst igenom lite. Då måste vi tvätta direkt, räcker inte med imorgon. Men sen, då är det banne mig läggdags! Godnatt!

Försiktig utveckling

När Sanna var bebis försökte vi febrilt få henne att sova i vaggan. Det gick ett par timmar ibland, annars sov jag sittande med henne i soffan för jag vågade inte ha henne i sängen. När hon blev större flyttade vi över henne till spjälsängen och den avskydde hon. Jag var vaken mer än jag sov på nätterna, men vi envisades ändå med att hon skulle sova i spjälsängen "för så ska det vara". En dag ser maken en bild från Jennys blogg, där Benjamins säng står tätt intill hennes och föreslår att vi ska göra likadant, dvs vi köpte en 90-säng och tejpade fast benen mot sängbenen på min sida av sängen. Och sedan dess har vi sovit fantastiskt gott, även om hon emellanåt klättrar över mig och vill sova mellan oss.
Nu har ju lillebror kommit och sovmönstret har ändrats. Vi började med att jag och lillebror sov på makens sida av sängen (för den här gången vågar jag ha bebisen hos mig i sängen, man sparar flera minuter i sömn när man inte behöver gå upp och hämta dem), maken i mitten och Sanna i sin säng. Det gick sådär, Sanna ville absolut inte sova i sin säng, så varje kväll när hon hade somnat i vår säng så rullade jag över henne till hennes säng och hon kröp tillbaka under natten. Till slut låg jag som en dubbelmacka mellan båda barnen. Då tänkte vi om. Jag och Jesper började sova i Sannas 90-säng, Sanna på min sida av sängen och således närmare mig, och maken borta på sin kant igen. Gick sådär det med, för det slutade med att jag och båda barnen låg och trängdes i 90-sängen medan maken kunde breda ut sig på 160 cm alldeles själv. Det nya budet är alltså att maken får sova i Sannas säng och så får jag ha dubbelsängen tillsammans med barnen. Mysigt, men rena öken för samlivet. Inte för att vi ska ha fler barn, men som maken sa härom morgonen när vi hade sällsynta fem minuter för oss själva och bara kunde ligga och kramas lite: "Det var ju mysigt att få hålla lite om sin fru." Så även om samsovning har funkat väldigt bra och jag kommer fortsätta ha Jesper i sängen så kan vi inte hålla på såhär. Igår började jag således lite försiktigt föreslå för Sanna att vi skulle sätta in en säng i hennes rum och göra det lite fint. Jag visade henne bilder på wallies och självlysande stjärnor att sätta i taket och hon blev eld och lågor! Vi ägnade lång tid åt att planera vart sängen ska stå och vilka sängkläder hon vill ha i dem. Imorse tog jag upp det lite försiktigt igen och hon fortsatte att vara exalterad över det. Jag har lovat henne en egen cd-spelare att ha vid sängen, hon ska få välja två olika wallies till väggarna och hon ska få välja ett eget sängbord också. Hon fick välja mellan att plocka bort bollhavet eller soffan från sitt rum och hon valde bollhavet. Men vi tänker inte köpa någon ny säng till henne, och inte heller ta bort hennes säng från vårt rum för vi räknar med att det här kommer ta ett tag för henne att vänja sig vid, så vi ska flytta in sängen som står i gästrummet i Sannas rum så länge.
Så idag när hon kommer hem från dagis ska vi beställa wallies och börja röja litegrann. Helst vill hon flytta in sängen redan idag, innan pappa kommer hem så han ska bli överraskad, men dels orkar jag inte sängen själv och dels så tror jag att det är bra att hon får längta lite. Sängen flyttar vi nog in i slutet på veckan. Hon ska ju sova hos farmor i helgen så det är nog bäst att vänta tills efter det. Så vem vet, det kanske kan funka det här. Hoppas kan man ju alltid!


Kanelbullens dag

Godmorgon! Min son började böka prick klockan sex, och för att inte väcka resten av familjen bestämde han oss för att gå upp. Nu ligger han och sover i mitt knä, men eftersom jag försummar lilla bloggen tänkte jag passa på!

Idag är det kanelbullens dag och jag hade tänkt att vara bullmamma och ställa mig och baka. Dessvärre har jag slut på både mjöl och socker, så det får bli lite shopping först. Men så slog det mig - maken kommer vilja baka smörbullar, för han tycker det är godare än kanelbullar. FÅR man ens baka smörbullar på kanelbullens dag? Tänk om bullpolisen kommer och tar oss?

Igår fyllde Jesper en månad och började göra ansatser till att le mot oss. Åtminstone inbillar vi oss det, det kanske är något tidigt för leenden. I onsdags upptäckte han iallafall mobilen över skötbordet, så nu är det inte lika outhärdligt att ligga där. Blicken börjar söka sig till oss och ibland när man har tankarna (och ögonen) på annat håll kan det komma ett ynkligt litet pip från famnen, och så ser man två blåa ögon envist blicka upp mot en. Munnen är formad till ett O och visst skelar han lite, men han har fullständigt lyckats förmedla att han minsann vill ha uppmärksamhet. Och får han det inte på stubinen kan man räkna med att pipet utvecklas till en mistlur modell mindre.

Sanna fortsätter att vara fascinerad av sin lillebror. Helst vill hon sitta och krama och pussa honom hela tiden, men en brakförkylning har fått mamman att bli lite mer vaksam och tjatar om att hon inte får pussa honom på munnen. Det gör hon ändå när hon tror att jag inte tittar, och nu är lillgrabben lite snörvlig i näsan. Men jag hoppas att bröstmjölken skyddar honom och jag har inte hjärta att bli arg på henne. Jag får vara tacksam så länge som det är kärlek och inte rivalitet emellan dem!

Hockeysäsongen har ju börjat också, och jag har sett två och en halv match. Det har varit sådär. De vann de första matcherna (antagligen för att jag inte såg dem) men de jag har sett har varit under all kritik. Det hjälper inte att ha en bra målvakt när resten av laget far runt som en flock hönor på isen...
Och snälla hockeyrapporterande tv-kanaler och andra medier: Foppa är inte Jesus. Sluta bete er som om han är någon sorts frälsare på skridskor. Karln borde ha lagt av för länge sedan. Visst, det är väl trevligt att han vill tillbringa pensionen på is i Sverige, men bara för att han gör mål (vilket är hans jobb) så behöver det väl inte resultera i "EXTRA!"-rubriker på text-tv? Någon gång får haussen lägga sig. (Och nej, jag är inte avundsjuk och önskar att han spelar i Frölunda, jag tycker bara att en person inte gör ett helt lag och det får vara någon måtta på glorifieringen).

Nu ska jag ta min lilla Buddha-figur och tassa bort till soffan och se om jag kan få någon timmas extra sömn. Hej så länge!

Utfodring

3284cf7c2f113eded2314b8bd3b53f55.png

Kolla varifrån!

Utfodring


RSS 2.0