Adventssparken 2008

Igår var jag i Skövde med Karin, Paula och Robban och dansade linedance på ett arrangemang som kallas Adventssparken. Det var en lång, härlig dag full av dans och trevliga människor. Jag och tjejerna åkte tåget upp från Göteborgs Central vid tjugo i tio och var framme strax före elva då dansen drog igång. Robban körde bil och kom en stund senare. Vi kände igen en hel del människor från Mullsjö och det är ju alltid trevligt! Det är klart att det finns en massa danser som man inte kan, men oftast kan man dansa flera olika danser till samma låt, så det blev en del dansat ändå!
När tävlingarna började gick vi ut och åt middag på Harry's, det var trevligt. När vi kom tillbaka var tävlingarna nästan slut och vi klämde in ett par danser, men sen slog nacken och huvudet till på mig. Vet inte vad som hände, om jag slängde med huvudet i en dans, om jag suttit i drag eller blivit kall. Men det slutade med att jag tog tåget hem två timmar tidigare än vad jag hade tänkt och även om det var tråkigt så var det rätt beslut. Jag har ändå varit rätt funktionsduglig idag, men det kanske jag inte hade varit om jag hade tryckt i mig värktabletter och ångat på. I vilket fall som helst hade jag en supertrevlig dag med tjejerna och Robban!

Idag har vi mest lallat omkring. Maken satte upp utebelysning på baksidan, det blev jättefint! Sen åkte vi till mina föräldrar där maken hjälpte till att byta till vinterdäck. Vi åt middag och såg på nån sport som involverar pinnar och is, det är allt man behöver veta. Hem och adventsmysa lite och sedan lägga en unge som inte fått sova middag. När hon väl somnat satt jag och maken och slog in paket till Sannas paketkalender som hon får börja öppna imorgon, hoppas hon kommer gilla den!

Nu börjar det snart bli läggdags, men jag måste bara dela med mig av en bild som Jenny skickade mig för en stund sedan. Den är tagen på IKEA i tisdags när vi var där med vår gamla januarigrupp.

Från vänster: Sanna, Benjamin, Ingrid, Evelyn, Seth och Emma.
Evelyn är Ingrids storasyster och Emma är Seths lillasyster, men vi är en enda stor lycklig familj så det är klart att de ska vara med på bilden också!!! Men visst har de blivit stora sen den här bilden togs? I tisdags saknades två mammor med sina barn, Annica med Robin och Lena med Ludvig (eller Hugo? De var bara med en gång så jag minns tyvärr inte), och Emma låg faktiskt i magen på mamma Jesica. Men visst är de fina, våra stora små barn... Sanna ville för övrigt inte vara med alls på bilden, så jag sitter bakom den låga väggen som de andra barnen sitter på och försöker få henne att stå kvar där medan Jenny gör konster och knäpper kort. Och på nåt sätt lyckas hon få med alla barnen på en bild, det måste vara för att hon är förskolefröken!

Nu ÄR det läggdags, jag och Sanna ska hem till min syster och hennes barn imorgon och baka pepparkakor! Godnatt!

Sannakonversation

Imorse när Sanna och jag gjorde oss iordning för dagis hade vi följande samtal:

Mamma: Sanna, vill du ha tofsar idag?
Sanna: Näe mamma, jag är inte luffig (rufsig).
Mamma: Okej gumman, men mamma måste ändå kamma dig.
Sanna: Hövs (Behövs) inte mamma, jag kan fävl (själv).

Just nu är hon hos farmor och farfar och skall vara där tills på lördag. Usch vad jag längtar efter henne...

Kan ha tagit mig lite vatten över huvudet idag. Jag letade hela förmiddagen efter dockskåpsmöbler till min systerdotter, men det finns ju bara de två sorterna jag nämnde igår. Jag har forskat, och jag tror att det finns på Liten Karin, men det upptäckte jag inte förrän jag beställde det här...   
De levereras omonterade och omålade, så jag kommer nog inte hinna med alla, men hon fyller ju år i mars också. Det kommer nog bli arbetskrävande och pilligt, men jag ser fram emot det och hoppas dels att de ska passa och dels att Anna kommer tycka om dem...
Nu börjar det bli dags för sängen! Maken har planerat en hemlig dejt imorgon, jag ska vara färdig att åka halv sex. Spännande! Godnatt!

Berömd?

Nja, kanske inte. MEN jag har fått en blogg-utmärkelse. Tre gånger faktiskt. Den här:

Visst är den fin? Jag är jättestolt och hedrad. Och det är -ME-, En häxa på vift och Malin som förärat mig med den.
Tack ska ni ha!
Och givetvis skall jag inte vara sämre, utan göra samma sak till andra, läsvärda bloggar jag gillar.
Och här är reglerna för det:

1. De som mottagit awarden ska lägga upp en bild på den.
2. Länka till den bloggen du fick den ifrån.
3. Ge den vidare till sju andra bloggare & länka till deras sidor.
4. Lämna ett meddelande i deras bloggar, så de vet att de fått awarden.
And the nominees are:
Jenny
Jesica
Ida
Ulrika
Annica
Karin
Malin

Och så har jag blivit utmanad också, av ovan nämnda Ulrika (om ni inte har läst hennes blogg så tycker jag att det är dags för det. Där har ni en kämpe. Jag känner mig som en riktig gnällspik i jämförelse).
Utmaningen är att lägga upp julens önskelista efter följande kriterier:

Tre hårda klappar:
1. Böcker av Alan Alda
2. En ny digitalkamera
3. "Ingenting är heligt", en dvd med Magnus Betnér

Tre mjuka klappar:
1. Nya rosa pälstofflor
2. Varma sjalar till min stela nacke
3. Kökshanddukar

Tre viktiga klappar:
1. Att pappa slipper ha ont i höften
2. Att makens jobb inte ska slita så på honom
3. Att vi äntligen lyckas få ett syskon till Sanna
Och så var det samma här, tre ska utmanas i sin tur. Jag väljer -ME-  , Jesica och Karin.
Men ju fler som svarar desto roligare!
*******************************************************************************************************************************
Idag hade vi återförening med Januarigruppen, det var jättemysigt! Ungarna har blivit så stora och var jätteduktiga! Vi kunde sitta (relativt) avslappnat och prata, iallafall i omgångar. Det var underbart att se er, tjejer och ungar!

Imorgon (idag tekniskt sett) ska jag träffa Linda på stan innan jag ska åka till jobbet. Får ju äntligen lön imorgon, så jag kan börja köpa mina sista julklappar. Allt är i princip färdigplanerat. Det enda som har hakat upp sig lite är dockskåpsmöbler till min systerdotter, Anna. Det finns nästan bara möbler till Lundby-dockskåpen och dito Pippi, men de möblerna är lite för stora och klumpiga till hennes dockskåp så imorgon börjar den seriösa jakten.
Annars får det bli Tradera!

Det är bättre med käken nu förresten, tack alla ni som skickade söta hälsningar! Det satt i tills lunchtid på tisdagen. Då hade jag tagit
en tretimmars tupplur för att sova ikapp mig, och antagligen slappnade jag då av tillräckligt mycket för att det skulle släppa.
Men nu har jag istället ont i en visdomstand som sitter och trycker på vid käkleden på höger sida. De är färdigutvecklade, men ligger och trycker mot
den övre tandraden från varsitt håll, dock under tandköttet. Men enda sättet att bli av med dem är operation, och så länge jag inte besväras
jättemycket av dem så vill tandläkaren inte röra dem. Men nu gör det som sagt ont i den ena, den fick väl sig en smäll när käken fick det. Jag får se hur det utvecklar sig,
annars får jag väl ringa tandläkaren. Och ni som vet vilken oerhörd tandläkarskräck jag har förstår att det kommer få göra bra ont innan jag
tar till så drastiska medel...

Ikväll var det dans, det var skönt. Vi lärde oss en ny cha-cha. Den var lite klurig men den blev bättre till musik. Men jag älskade den inte. På lördag åker vi till Skövde för mera dans, det blir förhoppningsvis kul! Om inte annat får jag tillbringa dagen med Karin och Paula och resten av Out of Line-gänget. Det blir tåg upp, för jag har ingen lust att köra.

Jag är dödstrött på min bloggdesign, men jag har aldrig tid och ro att sätta mig in i hur det fungerar. Jenny och Jesica har lovat att hjälpa mig, men egentligen vill jag ju kunna själv...
Jag har iallafall en idé om hur jag vill att den ska se ut, det är ju alltid ett steg i rätt riktning.

Fick papper från en utbildning jag tänker söka. De kom jättelägligt efter ett riktigt skitmöte på jobbet i måndags. Jag har aldrig varit så motiverad till att söka en utbildning som jag är nu. Tyvärr är det inte kursstart förrän i september, men sista ansökningsdag är den 15 april. Räkna med att min ansökning ligger i högen då!

Nu ska jag försöka få min extremsnarkande make att vända sig om, annars lägger jag mig i gästrummet. Fattar inte vad det är med honom nu för tiden. Han har alltid snarkat, men nu är det värre än någonsin.

Godnatt!

Tänk att få sova, sova, kanske också drömma....

Går inget vidare med nattsömnen idag. Troliga orsaker:
1. Jag tog en tupplur på tre timmar idag på dagen. Var helt grusig i maskineriet då den käkurledshoppande dottern vaknade prick klockan tre och skrek som om någon skulle mörda henne. Troligtvis en rejäl mardröm, men jag lyckades få henne att somna om igen efter en halvtimme.
2. Väderomslag. Svårt att tro när det är sex minus ute, men min nacke tar sällan fel.
3. Nej, det är inte århundradets åskväder ute. Inte heller är det en oannonserad flygövning. Det är min man som snarkar. Tur att taket är fastspikat, annars hade det blåst av. Men det brummar bra i takplåten från vibrationerna!

Imorgon ska jag och Sanna äntligen få träffa delar av januarigruppen igen, det var längesedan. Det blir fika på Ikea och, högst troligt, allmän barnjakt. De är ju så satans snabba nuförtiden. Så här såg det ut för en sisådär två år sen... Usch vad fort de växer!
 


 
Enda skillnaden här är att de nu springer istället... Och vi som tyckte det gick alldeles för fort när de kröp...

Okej, mullrandet tycks ha dämpats. Jag går upp och gör ett nytt försök! Godnatt!

Udda åkomma

En gång, för en sisådär tio-elva år sedan, fick jag ett slag över käken som gjorde att käkleden tänjdes ut och drogs ur led så att säga. Det ledde till att jag inte kunde tugga så bra och inte öppna munnen särskilt stort. Jag var hos en käkkirurg som satte två kanyler precis där käklederna möts, ungefär uppe vid örat, och sprängde loss lederna med vatten. Det gjorde vansinnigt förbannat vidrigt ont, men efter en stund lossnade käken. Sen fick jag åka hem, somnade av alla värktabletter och när jag vaknade hade käken glidit tillbaka lite igen. Men det har ändå varit hanterbart och inte gjort ont, men jag har inte kunnat öppna munnen så stort som förut. Och så snabbspolar vi fram tills idag och finner en styck dotter på en stol vid diskbänken, knipandes och åmandes på ett väldigt igenkännligt sätt - dags att gå på toaletten. Samtidigt som jag lyfter ner henne får hon för sig att hoppa, hennes hjässa slår i min haka, och ja, käken går ur led igen. Det är inte lika illa som förra gången, jag kan röra käken rätt bra, men jag kan inte bita ihop tänderna utan att det känns som om örat ska trilla av. Det värker så hela kroppen skakar och dessutom är jag hungrig, för jag kunde knappt äta den överkokta tortellinin jag lagade till middag. Men den här gången går jag inte till någon käkkirurg. Jag tänker bara krypa ner i sängen och tycka synd om mig själv och hoppas att det går över tills imorgon. Annars blir det smoothies och soppa, och det är ju egentligen inte så dumt det heller!
(Det finns andra, roligare saker att skriva om, som utmaningar och nomineringar, men jag är inte på humör, så de får vänta tills imorgon). Godnatt!

Mera julstämning!

Sitter på jobbet och ser små hårda flingor flinga ner. De är inte många, men det är kallt och lite julkänsla, så här kommer några favvolåtar! Mys på därute!







Ett sånt där samlingsinlägg...

Det är lite lustigt faktiskt, det är nu (relativt) tidig morgon och det är första gången sedan i fredags som jag känner att jag har tid att sitta ner och blogga lite. Det är förstås inte helt sant, men jag måste känna att jag har ro och samlade tankar innan jag kan blogga, och det är faktiskt först nu som det inträffat. Så, en sammanfattning av de senaste dagarna:
I onsdags morse hade jag ett samtal med en av Sannas fröknar för det har varit lite struligt den senaste tiden. Inte med Sanna och fröknarna, men rörande lite annat runt omkring. Vi kom fram till att jag skulle hämta Sanna på torsdag eftermiddag och då sitta ner med en av fröknarna och prata ut och reda ut saker och ting och komma fram till en lösning. Det gjorde vi, och sedan hämtade farmor Sanna hemma hos oss. De åkte till Torslanda för övernattning och jag åkte till jobbet. Där kom det ju lite snö, vilket inte bara var roligt, för jag har ju sommardäck på bilen... Men det gick bra, och klockan sju på fredag morgon lämnade jag och maken in min bil på verkstaden. Jag hade nämnligen besiktigat den på måndagen och fått underkänt på bromsklossarna bak och på drivaxelknutarna fram så det var lika bra att fixa direkt. Sen åkte vi hem och duschade, åkte till stan och åt köttbullefrukost och sen släppte maken av mig på jobbet, för jag hade ett möte angående eldsjälsfesten. Maken åkte hem till morfar under tiden. När mötet äntligen var slut (det tog lite längre tid än jag tänkt) susade vi ner till Ullared så fort som det hala underlaget tillät oss. Maken trodde att det skulle vara ganska lugnt, eftersom det var före löning, men han hade missat att pensionerna och barnbidragen hade kommit... Vi var nere runt kvart över elva och det var snudd på hysteriskt... Till slut hittade vi en parkering längst upp, längst bort och som maken konstaterade: "Här är det minsann ingen finanskris". Det var åtminstone ingen kö, men redan efter fem minuter var jag redo att åka hem igen... Här är en av de saker som utlöste den känslan:
Jag stod med min vagn vid amaryllislökarna och skulle ta mig "över vägen" s.a.s in till schampoo-avdelningen när jag ser en äldre kvinna köra rakt in i en annan äldre dam med ganska god fart. Den som körde på sade inte ett ord, utan tittade på den påkörda med en min som sa: "Men flytta på dig då!". Den påkörda damen ser oerhört förvånad ut och säger ett försiktigt: "Oj då", varpå påköraren ser irriterad ut och säger: "Ja, det är sånt man får räkna med i den här affären!". Sen gick jag därifrån och längtade hem. Men det gick rätt så bra ändå under dagen, det var mycket folk men med en god portion tålamod kunde man komma därifrån med livet och hälsan i behåll. Vi fick dock ganska så bråttom på slutet, för bilen skulle hämtas ut senast fyra och det tog ju lite längre tid att köra på grund av halkan. Vi kom därifrån med en mängd strumpor till Sanna (läget var desperat på den punkten) men jag glömde köpa på mig lite fler vantar. Jag fick också köpt ett par baggy-jeans, en mjuk stickad poncho med polokrage och en lång röd tunika till mig själv, vilket var otroligt, för jag brukar nästan aldrig hitta kläder där nere. Sen blev det lite julepynt också, till exempel de här helt underbara tomteljusen: . En av tomtarna blev sedan omgjord till ett datumljus:  (det syns inte så bra tyvärr). Under tiden som jag gick i affären fick jag en uppenbarelse och skapade den här, lite annorlunda, adventsljusstake:  (syns inte heller så bra, men det är fyra korta, tjocka ljus med siffrorna ett till fyra på sig. De står på ett ovalt plåtfat med hjärtan längs kanterna). Den ska givetvis dekoreras med lite mossa eller kanske lingonris under veckan.
Vi köpte också lite prylar till datumkalendern som Sanna ska få, bland annat lite pärlor till att göra halsband, bilar, en traktor och lite filmer. Några saker fick hon med en gång, till exempel en Teletubbiesfilm och en käpphäst:  . Några andra saker, fler filmer, några pussel och en LaLa (en likadan kompis som den älskade dockan från Spanien) gömdes undan i det stängda gästrummet på övervåningen. Det gick sådär, för på lördag förmiddag gick maken in där med stumpan i hälarna för att hämta ett par skor och gå upp på vinden. Jag hade ingen aning om att de ens var däruppe, annars hade jag ropat en varning. Men istället hör jag ett glädjetjut som raskt omvandlas till små ynkliga rop samtidigt som maken sveper upp henne från golvet och kilar ner för trappan samtidigt som han försöker övertyga henne om att det var en gul spunk. "Jag vill haaa den gula spunkeeen!" snyftade hon, så det krossade pappahjärtat gav med sig och lät henne få den ändå:  . Hon kånkade runt på dem hela dagen, hade dem i sängen och har lekt med dem hela morgonen. Och som vi sa, lyckan är ju lika stor nu som den hade varit på julafton. Och tänk, imorse hade de förökat sig!  . "Tinky-Winky och LaLa har fått bebisar!" ropade hon glatt, jag var ju bara tvungen att ta kort!
Men det var en parantes. Gårdagen ägnade också åt att packa upp det som vi inte orkade organisera på fredagen, vi satte fram ljusstakar och stjärnor i fönstren och var hos mommo och moffa och såg på hockey. Det var väldigt roligt, för kusinerna var där. Fullt ös i tre timmar! Trötta och hungriga åkte vi hem, åt en sen middag och låg i sängen halv nio där barnet sov och föräldrarna såg på Prison Break och CSI:Miami. Och sen sov de med!
Just nu kokar jag risgrynsgröt till frukost, för det har de sagt på dagis att Sanna tycker om och sen ska maken ut och byta till vinterdäck på min bil. Efter det ligger dagen öppen för oss, vi får väl se vad vi hittar på!
Hej så länge!!!

DET SNÖAR!!!!

Jippieeeee! Okej, det är snöblandat, men tittar man på det i rätt vinkel mot gatlyktorna så ser det ut som stooora flingor som yr ner. Och om man inte tittar på marken förstås, för då ser man bara vattenpölar. Men ändå! JULKÄNSLA!!!


Nytt rekord

I måndags satte jag nytt rekord i antal sidträffar: 173 stycken! Många var nog då jag bad läsare på Allt för föräldrar att kika in och hjälpa oss att välja julkort. Men det var väldigt roligt att få så många träffar! Inte för att det spelar någon roll, jag kommer aldrig bli någon poppisblogg, men det är inte därför jag skriver heller!

Har känt mig trött och seg idag, men jag tog ändå en stavrunda imorse efter dagislämningen och har varit och dansat nu ikväll, trots att benen kändes som två blyklumpar. Inte fick jag gjort mycket hemma heller, men vad fasen, det är ju en dag imorgon också! Men jag fick iallafall tonat håret och det känns väldigt bra. Nu är det en mörkare, varmare brun med en aning rött i. Jag känner mig nöjd. Tappar så otroligt mycket hår nu, mycket mer än vanligt och jag kan se två möjliga orsaker: det ena är höstens stress och det andra är att man 3-8 månader efter en graviditet kan tappa mycket hår. Det har ju gått lite mer än tre månader sedan missfallet och det kan bli en sån effekt även om graviditeten inte blev fullgången. Men även om det är väldigt tunt så ser det åtminstone piggare ut!

Imorgon är det min tur att laga middag på jobbet. Det blir chili con carne med gräddfil och nachos och ananaspaj till efterrätt för att lugna ner magarna. Det var längesedan jag lagade chili, hoppas den blir god. Jag tänker laga den färdig hemma och sedan bara värma på den på kvällen, annars tar det en himla tid.

Och medan jag är inne på chili-ämnet så kommer här först ett recept på vad som sägs vara Världens Bästa Chili. Om jag drack tequila så skulle jag absolut prova den. Kanske jag gör det ändå en dag, tillsamans med ett par backar Corona. Min chili imorgon kommer bli något mer blygsam. Dock har jag för de som tvivlar hört att det här receptet en gång sammanfört ett kärlekspar, och då torde den också vara fantastisk. Jag slänger också in texten för A texas chili contest. Den kan bli snudd på svårsmält, men jag tycker den är svinrolig (och eftersom det är min blogg får jag skriva vad jag vill)!
***********************************************************************************************************************************
VÄRLDENS BÄSTA CHILI

Receptet hittade vi ursprungligen i en bok av Texas-journalisten
Francis X Tolbert, en man som vigde sitt liv åt denna eldiga köttgryta.

Det hela började på det tidiga 60-talet då Tolbert skrev en artikel som
fick rubriken "Jakten på den äkta chilin".

Under de kommande åren fick han 48 000 brevsvar från världens alla
hörn. Han läste, lagade, reste, provåt och intervjuade levande legender
som Cap Warren, den siste ranchkocken som fortfarande kokade
mat åt sina cowboys på en vedeldad spis bakpå den täckta kokvagnen.

Ganska snart kunde Tolbert slå fast vad som a b s o l u t inte får
finnas med i en chili:
· tomater
· vita bönor
· gul lök
· köttfärs
Äkta chili lagar man nämligen på hela köttbitar och rätt lagad ska den
vara just vad namnet chili con carne antyder: rödpeppar med en
viss tillsats av kött.

Det stora problemet visade sig vara att hitta den rätta blandningen av
olika pepparsorter så att chilin får en bred fyllig hetta som varar länge
och inte enbart blir olidligt skarp.

Till sist tvingades Tolbert arrangera ett världens första chili-VM och det
recept som vi publicerar här är en variant av det som segrade
- NORTH TEXAS RED.

Det recept som följer är en lätt försvenskad version. Ingen som prövat det har
klagat på styrkan, men många har haft svårt att hitta de rätta ingredienserna.
För er som bor i Stockholm rekommenderar vi en butik som heter BBQ & Chili
som har det mesta i chili-väg och dessutom en stor sortering salsor och såser.

Det här är vad du behöver:
· En mycket stor svart järngryta
· En stekpanna
· En liten kastrull
· En helflaska tequila
· Sex burkar ljust öl, helst det mexikanska Corona.
· 5 torkade ancho-pepparfrukter (De är stora, mörkt brunröda och finns i
affärer som säljer latinamerikansk mat. I nödfall kan de ersättas med en
blandning av mörkrött chilipulver och ett antal flådda, urkärnade
röda paprikor.)
· 1 chipotle-peppar (Röd, rökt. Finns konserverad i latinamerikanska
affärer.)
· 3 birdseye-pepparfrukter (Små spetsiga klarröda. Kan ersättas av
torkad, mald piri-piri).
· 4 jalapeno-pepparfrukter (Knubbiga, gröna. Finns på burk i de flesta
välsorterade livsmedelsaffärer. Ta den starka varianten.)
· Baconfett (eller olja) att steka i.
· 10 stora vitlöksklyftor, grovt hackade.
· 5 kilo oxkött, skuret i centimeterstora tärningar.
· En halv kopp mjöl.
· En kopp chilipulver.
· Två koppar mörk oxbuljong.
· 2 matskedar spiskummin. (Kännarna kan inte komma överens om
kryddan ska rostas innan den används eller inte.)
· 2 matskedar oregano.
· 2 matskedar malda korianderfrön.
· 1/2 matsked socker.
· Salt, efter smak. Börja försiktigt!
· Lite grovt majsmjöl, masa harina.
Så här gör du:
1. Ta dig en rejäl tequila. En platta med gamla Hank Williams-låtar bidrar
också till så att det rätta chili-perspektivet på tillvaron infinner sig.
2. Börja sedan med pepparn. Rensa bort stjälkar och frön. Koka den torkade
pepparn 15 minuter under lock, ställ åt sidan och låtsvalna.
3. Rensa och hacka den övriga pepparn. Ställ åt sidan. (Här är
en varning på plats. Peppar är starkt. Den BRÄNNS. Se upp för
ångorna när du kokar och tvätta händerna noga efteråt. Och
tänk noga på vad då gör med fingrarna det närmaste dygnet.
Om du petar dig i näsan kan du lika gärna göra det med
lödkolven.)
4. Ta ett glas tequila till, ett rejält glas. Det kommer att behövas. Nu
börjar det nämligen dra ihop sig.
5. Fräs vitlöken mjuk och brun. Lägg i grytan.
6. Öka värmen i stekpannan och börja stek köttet. Ta lite i sänder och rör
om ordentligt så att bitarna steks på alla sidor. Lägg ner i grytan. Detta är
ett varmt, osigt och tidsödande slitgöra som kräver både tålamod och tequila.
7. Blanda mjöl och chilipulver. Strö över köttet i grytan.
8. Sila av den blötlagda pepparn, men spara vattnet. Mosa den kokta
pepparn, tillsätt sedan all peppar till köttet.
9. Häll på pepparvattnet, oxbuljongen och öl tills vätskan täcker köttet.
Koka upp.
10. Nu är chilin på väg. En nöjd kock kan ta ett steg tillbaka, beundra sin
skapelse och belönar sig själv med ytterligare en tequila, raskt åtföljd
av det resterande ölet.
11. Låt chilin småkoka. Rör ner spiskummin, oregano och koriander. Rör ofta
så att mästerverket inte bränns fast i botten.
12. Fortsätt kokningen tills köttet börjar falla sönder. Det bör ta två,
tre timmar.
13. Tequila!!!
14. Det kan hända att chilin är lite lös när den närmar sig slutkokningen.
Riktiga Texasbor reder den då med grovt majsmjöl.
15. Gör slut på den sista skvätten tequila (om du inte redan gjort det).
16. Ta av grytan och skumma bort det fett som samlats ovanpå.
Den här satsen räcker till ett tjugotal normala människor, men högst
tio chiliälskare.

Servera chilin i små, djupa tallrikar. Många gillar att äta den med
majschips till, en klick cremé fraiche eller lite grovt riven cheddarost
ovanpå. Servera sallad, bröd, guacamole (avocadoröra) och stora
mängder ljust öl till.

Musiken är nästan lika viktig. Satsa på någon genuint: Hank Williams,
Buddy Holly, Joe Ely, Jerry Jeff Walker, Flaco Jiminez, Butch Hancock,
Commander Cody and his Lost Planet Airmen eller Gram Parsons.
Fram mot natten passar det utmärkt att spela Freddy Fenders odödliga
"Before the next teardrops falls", Doug Sahms "Wasted days and wasted
nights" eller Creedende Clearwater Revivals "Lodi".
Det går också att spela Wilco, Weeping Willows och helst bör alla sjunga
allsång i någon gammal Carter Family sång typ "Will The Circle Be Unbroken"
Volymen bör vara öronbedövande. Sjung med. Skråla gärna. Och kom ihåg,
en äkta chiliafton S K A spåra ur fram mot natten.

FOTNOT 1: Sedan första publiceringen har vi mottagit en rad klagomål mot
tequilan i detta recept. De som har hört av sig har varit rörande ense om
att en helflaska är alldeles för lite. Naturligvis var den mängden enbart en
rekommendation, anpassad för en person.

Och kollegan Peter Svensson har förslagit en intressant variant. Den
följer här:

SNABB-CHILI:
I nödfall kan alla ingredienser utom tequilan utgå. I sådana fall
förkortas koktiden avsevärt.

FOTNOT 2: Nyårsafton 1990 lagade Jan Gradvall och Stefan
Lindström chili och följde detta recept slaviskt. Ingen av dem
minns någonting efter klockan 18.00 men överlevande har berättat
att kvällen var ovanligt lyckad.

FOTNOT 3: Texten ovan är en lätt omarbetad och uppdaterad
version av ett recept som publicerats två gånger i Expressen. Först
1988 och sedan 1991. Under några år var detta den mest efterfrågade
artikeln i tidningens arkiv. Vännerna på textarkivet berättar att de till
och med fick en förfrågan på en kopia från Saudiarabien under
Desert Storm.

FOTNOT 4: denna text får fritt spridas och kopieras under förutsättning
att ni inte blandar bönor i chilin.

*********************************************************************************************************************************

A Texas Chili Contest -
If you can read this whole story without laughing then there's no hope for you. I was crying by the end.
Note: Please take time to read this slowly. If you pay attention to the first two judges, the reaction of the third judge is even better. For those of you who have lived in Texas, you know how true this is. They actually have a Chili Cook-off about the time Halloween comes around. It takes up a major portion of a parking lot at the San Antonio city park.
The notes are from an inexperienced Chili taster named Frank, who was visiting from Canada.

Frank: "Recently, I was honored to be selected as a judge at a chili cook-off. The original person called in sick at the last moment and I happened to be standing there at the judge's table asking for directions to the Coors Light truck when the call came in. I was assured by the other two judges (Native Texans) that the chili wouldn't be all that spicy and, besides, they told me I could have free beer during the tasting, so I accepted".

Here are the scorecards from the advent: (Frank is Judge #3)

Chili # 1 Mike's Maniac Monster Chili
Judge # 1 -- A little too heavy on the tomato. Amusing kick.
Judge # 2 -- Nice, smooth tomato flavor. Very mild.
Judge # 3 -- (Frank) Holy ****, what the hell is this stuff? You could remove dried paint from your driveway. Took me two beers to put the flames out. I hope that's the worst one. These Texans are crazy.

Chili # 2 Arthur's Afterburner Chili
Judge # 1 -- Smoky, with a hint of pork. Slight jalapeno tang.>
Judge # 2 -- Exciting BBQ flavor, needs more peppers to be taken seriously.
Judge # 3 -- Keep this out of the reach of children. I'm not sure what I'm supposed to taste besides pain. I had to wave off two people who wanted to give me the Heimlich maneuver. They had to rush in more beer when they saw the look on my face.


Chili # 3 Fred's Famous Burn Down the Barn Chili
Judge # 1 -- Excellent firehouse chili. Great kick. Needs more beans.
Judge # 2 -- A bean less chili, a bit salty, good use of peppers.
Judge # 3 -- Call the EPA. I've located a uranium spill. My nose feels like I have been snorting Drano. Everyone knows the routine by now. Get me more beer before I ignite. Barmaid pounded me on the back, now my backbone is in the front part of my chest. I'm getting ****-faced from all of the beer.


Chili # 4 Bubba's Black Magic
Judge # 1 -- Black bean chili with almost no spice. Disappointing.
Judge # 2 -- Hint of lime in the black beans. Good side dish for fish or other mild foods, not much of a chili..
Judge # 3 -- I felt something scraping across my tongue, but was unable to taste it. Is it possible to burn out taste buds? Sally, the barmaid, was standing behind me with fresh refills. That 300-lb woman is starting to look HOT...just like this nuclear waste I'm eating! Is chili an aphrodisiac?


Chili # 5 Linda's Legal Lip Remover
Judge # 1 -- Meaty, strong chili. Cayenne peppers freshly ground, adding considerable kick. Very impressive.
Judge # 2 -- Chili using shredded beef, could use more tomato. Must admit the cayenne peppers make a strong statement.
Judge # 3 -- My ears are ringing, sweat is pouring off my forehead and I can no longer focus my eyes. I farted and four people behind me needed paramedics. The contestant seemed offended when I told her that her chili had given me brain damage. Sally saved my tongue from bleeding by pouring beer directly on it from the pitcher. I wonder if I'm burning my lips off. It really pisses me off that the other judges asked me to stop screaming. Screw those rednecks.


Chili # 6 Vera's Very Vegetarian Variety
Judge # 1 -- Thin yet bold vegetarian variety chili. Good balance of spices and peppers.
Judge # 2 -- The best yet. Aggressive use of peppers, onions, and garlic. Superb.
Judge # 3 -- My intestines are now a straight pipe filled with gaseous, sulfuric flames. I **** myself when I farted and I'm worried it will eat through the chair. No one seems inclined to stand behind me except that Sally. Can't feel my lips anymore. I need to wipe my *** with a snow cone.


Chili # 7 Susan's Screaming Sensation Chili
Judge # 1 -- A mediocre chili with too much reliance on canned peppers.
Judge # 2 -- Ho hum, tastes as if the chef literally threw in a can of chili peppers at the last moment. **I should take note that I am worried about Judge # 3. He appears to be in a bit of distress as he is cursing uncontrollably.
Judge # 3 -- You could put a grenade in my mouth, pull the pin, and I wouldn't feel a thing. I've lost sight in one eye, and the world sounds like it is made of rushing water. My shirt is covered with chili, which slid unnoticed out of my mouth. My pants are full of lava to match my shirt. At least during the autopsy, they'll know what killed me. I've decided to stop breathing it's too painful. Screw it; I'm not getting any oxygen anyway. If I need air, I'll just suck it in through the 4-inch hole in my stomach.


Chili # 8 Tommy's Toenail Curling Chili
Judge # 1 -- The perfect ending, this is a nice blend chili. Not too bold but spicy enough to declare its existence.
Judge # 2 -- This final entry is a good, balanced chili. Neither mild nor hot. Sorry to see that most of it was lost when Judge #3 farted, passed out, fell over and pulled the chili pot down on top of himself. Not sure if he's going to make it. Poor fella, wonder how he'd have reacted to really hot chili?
*********************************************************************************************************************************


Godnatt!



Buuusig Sanna!

Imorse vaknade min lilla ängel kvart i fem. "Jag är hunglig, mamma!" sa hon, så även om mamman hade somnat strax efter ett på natten så gick vi givetvis upp. Väl uppe skulle det ätas lullmacka (tunnbröd med smör) och ses på  Teletubbies firar jul. Jag insåg att det inte skulle bli någon mer nattsömn så jag gjorde en stor mugg varm o'boy och bäddade ner mig i soffan. Låg väl där och ömsom läste min bok, ömsom småslumrade, och när klockan var en sisådär kvart i sju gick jag ner och duschade. För nu hade jag tänkt ut en plan. Klockan tio skulle jag nämligen möta Elin i stan för shopping och fika, vilket gjorde tiden för tupplur lite knapp. Lillan och jag var ute ur huset kvart över sju, det ösregnade så jag trotsade mina principer och tog bilen. Jag var hemma igen kvart i åtta och gick raka vägen upp till sängen och fick en timmas sömn innan jag klädde på mig, packade mina jobbkläder, hoppade i gummistövlarna och åkte till stan. Jag hade en härlig dag tillsammans med Elin. Hon har nämligen fräckheten att göra sin AT-tjänst i Skövde, så vi ses alldeles för sällan. Vi har känt varandra sen mellanstadiet-högstadiet någonting, minns faktiskt inte riktigt när vi blev vänner för hon bodde i Afrika i några år. Våra storasystrar har gått i samma klass, så vi kände till varandra även om vi faktiskt aldrig har gått i samma klass. Jag tror inte att vi har gjort det iallafall. Usch vad gammal jag börjar bli, jag är faktiskt inte säker... Vi fikade och gick i affärer. Jag har lite eko i plånboken just nu, så jag roade mig med att coacha Elin till ett suveränt byxköp bland annat. Trots ekot fick jag faktiskt köpt mig en supermjuk stickad mössa, för det var jag i desperat behov av, och det ska ju bli kallt de kommande dagarna. Tiden flög alldeles för fort och vi fick slänga i oss en snabb lunch i Saluhallen innan det var dags att köra till jobbet.

Hade en bra kväll i kåken, höll mig sysselsatt för annars hade jag ramlat ihop av trötthet. Tog till och med mod till mig och pratade med chefen om schemat igen. Hon lovade att titta på det en gång till så det känns skönt att jag äntligen tog tag i det. Vi hade också en match på sista träningstiden och lite busungar var inne ett par gånger. Det är visserligen aldrig kul att behöva jaga ungar, men det hjälpte ju till att hålla mig på benen.

Under kvällen fick jag ett sms från maken. Han hade gått ut för att hämta ved när Sanna stängde altandörren bakom honom och låste! Hon kan låsa och låsa upp den, för det är hennes "jobb" att släppa in och ut katterna. Men när hon hade busat färdigt och skulle låsa upp så kärvade låset... De höll på ett par minuter och maken var precis på väg att klättra över staketet och springa runt till någon granne för att ringa svärmor så tryckte maken till dörren i precis rätt läge och Sanna kunde vrida runt nyckeln. Hon hade varit jätteduktig hela tiden och hade aldrig blivit rädd som tur var, men nu har vi lärt oss att vi nog måste gömma undan den nyckeln när vi hämtar ved... Däremot hade hon nog blivit fullkomligt förstörd om maken hade blivit tvungen att lämna uteplatsen för att få tag på en telefon, så det var ju en otrolig tur att han slapp göra det. Hade det hänt mig hade jag antagligen slagit sönder en ruta hellre än att hon skulle bli rädd, men jag hoppas att jag aldrig kommer behöva ta reda på det. Så lilla fröken busfrö hade en lång och händelserik dag och hade somnat gott vid nio.

Nu när jag kom hem från jobbet låg ett tjockt kuvert och väntade på mig. Det var en cd med julmusik från rara -ME-. Mina jullåtar försvann ju när den gamla datorn kraschade, så det var mycket välkommet! Stort tack -ME-!!
Trots att jag varit helt slut ikväll har jag haft svårt att varva ned, men nu börjar jag känna mig såpass avslappnad att jag tror att jag kommer kunna sova. Imorgon är jag ledig och skall ta mig ut på en morgonpromenad efter jag har lämnat Sanna på dagis och kanske stanna på vägen och köpa lite hårtoning. Jag behöver liva upp kalufsen! Sen ska jag hem och städa, men mest ska jag nog slappa...

Avslutningsvis lite julstämning från en av mina favoritkomiker, Jeff Dunham och hans docka Achmed: Jingle Bombs. Mycket nöje!

Godnatt!

Julpyssel

För ett tag sedan gjorde jag, och hängde ut, den här kransen: - Ett par dagar senare såg jag att svamparna började flagna lite, men jag antog att det var maken som lyft upp Sanna så hon fick titta närmare på den och hon hade pillat lite på den. Men eftersom dagarna har gått så har svamparna blivit mer och mer avskavda och jag har insett att det är spår efter små näbbar som gjort min krans lite nedbantad. Idag när jag tog ner kransen såg den ut såhär:  . Fråga mig inte vad pippifåglarna gör med mina svampar, klart är att de inte är ätbara iallafall. Antingen så har de bara smakat lite eller så är de utmärkt stoppning i ett vinterbo. I vilket fall som helst är hösten över och julen är på ingång, och höstkransen har ersatts av en julkrans: . Det är två sorters grön mossa, renlav, grankvistar och ormbunkar. Sen är den dekorerad med torkad apelsin, stjärnanis, fejkade äpplen och frostade röda hjärtan. Rosetten är ett riktigt obscent frosseri i röd satäng med ett medaljongmönster i sammet. Jag var inte särskilt nöjd med kransen innan jag dekorerat den, men sen blev den bra tycker jag. Kransen gjorde jag i sällskap med Lisa som var här och julpysslade lite idag. Vi gjorde, förutom kransarna, varsin julgrupp och smällkarameller. Sedan gjorde Lisa flätade hjärtan och jag målade första lagret på en servetthållare i porslin. Det var en mysig eftermiddag!

Igår hade vi kalas för maken, fast hans födelsedag inte är förrän imorgon. Jag var lite lagom död efter en lyckad men lång fredagskväll så jag gjorde inte många knop. Kakorna var färdigköpta, det var bara fråga om att lägga ihop och dekorera en tårta, duka bordet och lägga upp bröd och pålägg. Det gick bra, men jag var väldigt trött hela kalaset.

Det finns väl inte så värst mycket att säga om fredagen. Jag jobbade hårt hela dagen och kvällen med att duka, organisera cateringfirman, dekorera hallarna, ställa upp stolar och sedan fälla ihop dem igen. Scenen skulle rivas, skräpet bäras ut, golven skuras och massor av annat jobb. Dessemellan passade jag också på att njuta av en lyckad fest, uppklädd och glad och minglandes med cirka 550 gäster, prata med nya och gamla bekanta och provsmaka maten. Jag hoppas innerligt att alla inbjudna var lika nöjda med kvällen som vi var!

Ikväll efter maten försökte jag få till årets julkort med en mycket busig modell. Maken och jag har hittat två bilder som vi gillar, nu vill jag att du säger vilken du tycker är finast!
Alternativ 1:


Alternativ 2:


Ettan är mitt förslag, tvåan är makens. Vi behöver hjälp!
Nu ska jag se färdigt på filmen på trean, Into the blue. Godnatt!

Herregud så trött!

Ikväll hade vi en Eldsjälsafton på jobbet för att hylla ideella ledare i olika föreningar i Mölndals Stad. Det var jättelyckat. God mat, prisutdelning och uppträdanden av Eldkvarn och Barbados. Jag har jobbat tretton timmar i sträck och knappt suttit ner för att kissa, men det var väldigt roligt om än väldigt hårt jobb. Äntligen är jag hemma i sängen och kroppen värker så jag skakar, väntar bara på att tabletterna ska verka och sen ska jag sova. Jag skriver kanske mer om kvällen imorgon. Godnatt!

Stora och små passioner

Sitter och tänker på saker som jag tycker om, rent av har ett passionerat förhållande till. I torsdags upptäckte jag till exempel chai-thé för första gången via en kollega. Jag dricker sällan annat thé än fänkålsthé och aldrig med något i, men så fick jag ett stort glas fyllt med mjuk pepparkakedoftande-thé och varm mjölk och har drömt om det sedan dess. Ikväll fick jag äntligen köpt ett eget paket. Och livet är härligt.
Bra exempel på fler av mina passioner är:

*Maken och Sanna
*God choklad
*Nya (och gamla) böcker
*Ösregn
*Musik
*Linedance
*Saftig frukt
*Julförberedelser
*Pyssel
*Ljumma sommarkvällar
*Pyjamasar
*En vaniljlatte i sällskap av en god vän
*Äta på restaurang
*Gå på bio
*Stavgång
*Bra filmer
*Avslappnande tv-serier
*Min Royal Rest-kudde

Nu vill jag veta vad dina passioner är!


Phenomenal woman

Pretty women wonder where my secret lies
I'm not cute or build to suit
a fashion model's size
But when I start to tell them
They think I'm telling lies

I say,
It's in the reach of my arms,
The span of my hips,
The stride of my step,
The curl of my lips.

I'm a woman
Phenomenally.
Phenomenal woman,
That's me.

I walk into a room
Just as cool as you please,
And to a man,
the fellows stand or
Fall down on their knees
Then they swarm around me,
A hive of hiney bees.

I say,
It's the fire in my eyes,
And the flash of my teeth,
The swing in my waist,
And the joy in my feet

I'm a woman
Phenomenally.
Phenomenal woman,
That's me.

Men themselves have wondered
What they see in me,
They try so much
But they can't touch
My inner mystery
When I try to show them,
They say they still cant see.

I say,
It's in the arch of my back,
The sun in my smile,
The ride of my breasts,
The grace of my style

I'm a woman
Phenomenally.
Phenomenal woman,
That's me.

Now you understand
Just why my head's not bowed.
I don't shout or jump around
Or have to talk real loud
When you see me passing,
It ought to make you proud.

I say,
It's in the click of my heels,
The bend of my hair,
The palm of my hand,
The need for my care.

'Cause I'm a woman
Phenomenally.
Phenomenal woman,
That's me.


***********************************************************************************************************************************
Det här är en dikt av Maya Angelou. Första gången jag var i USA, för åtta år sedan, köpte jag en liten bok med den här dikten och bilder av Paul Gauguin. Det var en pytteliten bokhandel på en smal gata i en gammal guldgrävarstad. Jag älskar den boken och plockar fram den lite då och då när jag behöver få lite fart på självförtroendet. Det är den boken jag försökt återskapa med det här inlägget. Hoppas den får dig att må bra också!

Sketväder

Förkylningen har stabiliserat sig, nu är det bara en envis hosta och stämband med fördröjningseffekt som sitter i. Men igår fick vi ett väderomslag som heter duga och nu har jag så förbannat ont att det till och med gör ont att ligga i sängen! Vad fan! Tror ni att FK kan skicka hit någon som fixar till det här? Jag klarar nämligen inte av det här just nu.
Jag slapp iallafall mötet i eftermiddags, jag var rätt risig på jobbet och det skulle bli himla flängigt med att hämta Sanna och lämna henne hos morfar och så tillbaka till jobbet igen. Och tur var väl det. Innan jag hämtade Sanna var jag på torget och hämtade värktabletter (i rättan tid) och sen körde jag till dagis. När vi skulle köra därifrån startade nämligen inte bilen... Så även om jag hade behövt gå på mötet hade jag inte kunnat, jag försökte och försökte starta, till slut lade batteriet av. Så när maken hade kommit hem från jobbet halv sju fick vi åka och försöka få igång bilen. Som startade på första försöket... Jag ger mig fasen på att det sitter ett litet troll under huven och gnager på kablarna! Skönt ändå att det löste sig, men lite nervös är jag ju att det ska hända igen. Blir nog snart dags för en verkstadsvisit. Men först ska kärran besiktigas på måndag, innan dess är det ju ingen idé för det lär ju dyka upp något annat som behöver fixas. Det är så det funkar i biltrollsvärlden!

Sannas nya ord: Kallilal. Nån som kan gissa vad det betyder?

Imorgon hoppas jag och Sanna att Benjamin och Jenny ska komma och hälsa på en stund, det hade varit jättemysigt! Dagis är nämligen stängt imorgon.

Jag har äntligen kommit på vad jag önskar mig i julklapp! Böcker av Alan Alda och Jan Berglin, "Ingenting är heligt" på dvd med Magnus Betnér, ett tårtfat med lock och en riktig sprits med massor av olika tyllar. 
Jag är riktigt julförberedd, jag tror jag har koll på vad jag tänkt att köpa till alla. Nu ska jag bara få ändan ur vagnen och pengar på kortet så jag kan få det gjort också!

Men nu är det läggdags! Godnatt!

                                                                                                                                                                                                                                             



Ps. Jag tror det är den här killen som bor i min bil. Han ser bekant ut... Ds.

Sannaord

Kollegan uppmanade mig härom dagen att skriva ner så många av Sannas ord som möjligt, för helt plötsligt är hon vuxen och så har jag glömt hur söta orden var. Givetvis har jag glömt många, men här kommer iallafall ett gäng av de jag kommer ihåg:

lolange - orange
lolaff - giraff
ockaklad - choklad
lullsoklad - rullchoklad, dvs marabou mjölkchoklad på rulle
barfötter - barfota
jooulia - Julia, vilket hon kallade mig ett tag innan hon sa mamma
smulanofigo - Smulan och Figaro, våra katter, vilka hon kallar med sammanhängande namn.
klyta - knyta
toff/toffar - tofs/tofsar
pappakaka - pannkaka (helt naturligt egentligen eftersom det är pappa som steker pannkakor här hemma)
boa - boll
tisse - katt
morrongos - morgonrock
benmin/benamin - Benjamin
junnu - Jenny (Benjamins mamma)
juggen - Jörgen, faster Kickis fästman
bissten - Blixten, farmors katt
dole - farbror Daniel
lalle - nalle
fiml - film
lullmacka - tunnbrödsrulle
benaminsess - benjaminkex dvs bokstavskex
pippi stomp-ump - Pippi Långstrump

Det där var de ord jag kommer ihåg just nu, jag ska försöka göra det någon mer gång. Om det är någon som läser det här som har träffat oss i verkligheten och som kommer ihåg några särskilda ord så skulle jag uppskatta om ni skrev ner dem i kommentar-fältet åt mig!

Imorgon är det en tuff vecka på jobbet och jag har verkligen inte tid att vara sjuk. Känns ju sådär att vara matansvarig och nästan hosta lungorna ur mig. Förhoppningsvis har det lugnat ner sig tills fredag.
Sanna är fortfarande lite hostig och snuvig, men annars ganska pigg för det mesta. Aptiten är det dock lite si och så med, det var först imorse som hon åt ordentligt sen hon blev dålig. På eftermiddagen/kvällen totalvägrade hon dock att äta, förrän klockan var närmare halv nio, då åt hon helt plötsligt två dubbelmackor på Crisp'n'light. Huvudsaken var väl ändå att hon fick i sig något. Vi chansar och tar henne till dagis imorgon eftersom hon verkar ganska pigg och har varit feberfri sen i fredags kväll. Orkar hon inte får maken komma hem och vabba, det är hans tur så in i vassen.
Eftersom jag varit skrotig så kom jag aldrig iväg för att köpa någon fars dag-present till maken. Han har fått lite kramar och pussar idag istället, och jag pratade med min far i telefon imorse. Sanna och maken åkte ut till svärisarna i eftermiddags ett par timmar, men jag stannade hemma och vilade lite.
Jag har också, medan tabletterna verkat, småröjt litegrann. Köket är ett sådant ställe där det bara hopar sig gammal post och sånt och där har jag fått ordnat i helgen. Det var jätteskönt. Maken har också kommit hem med amaryllis- och hyacintlökar som jag har planterat och placerat ut, det är ett roligt startskott på julförberedelserna. Jag har också beställt lite julklappar på nätet. Jag gillar att köpa julklappar, men jag gillar inte att trängas. Så förhoppningsvis har jag läget under kontroll i början av december och kan gå och småmysa på stan innan jul medans alla andra flyger omkring som halshuggna höns.
Nu är det sådär miss i nassen igen, dags att sova! Godnatt!

Utmanad!

-ME- och Ulrika uppmanade mig att svara på den här lite udda utmaningen. Den går ut på att berätta sju saker om sig själv, alldagliga och knäppa. Reglerna är som följer:

- Länka den som utmanat dig och lägg in dessa regler på din blogg.
- Berätta sju saker om dig själv, både vardagliga och knäppa.
- Utmana sju stycken i slutet av inlägget genom att nämna deras namn och länka till dem.
- Låt dem få veta att de blivit utmanade genom att lämna en kommentar i deras blogg.

Här är mina knasigheter:
*Jag älskar pyjamasar. De ska vara stora i storleken och helst i bomull, men flanell kan också gå bra. Man kan aldrig gå fel med att ge mig en pyjamas!
* Jag har dålig syn, men det ska mycket till för att jag ska visa mig ute i glasögon. Jag har alltid linser. Förr hade jag färgade linser, helst gröna, men inte längre. Fast ibland saknar jag det...
* Jag läser oftast två-tre böcker på en gång, ibland fler. En i sängen, en på toan där uppe, en på toan där nere och en i väskan till exempel. Såvida det inte är en jättebra bok, då kånkar jag omkring på den överallt.
*Jag har läst sociologi och grekiska på Göteborgs Universitet.
*Jag älskar när det regnar ute.
*Jag tror på spöken. Tror jag.
*Jag knarkar tv-serier. Älskar att slappna av i sängen med ett par inspelade avsnitt.

Mina offer blir: Jenny, Annica, KarinJ, Jesica, Malin, En häxa på vift och Ida.

***********************************************************************************************************************************
Är fortfarande skruttig. Ska nog göra som -ME- föreslog och ringa till FK så de kan friskskriva mig. De är ju bra på det.  Sanna somnade halv elva, samma som igår. Börjar nog bli dags för henne att sluta sova middag tror jag... Man och barn var iallafall ute och köpte fler amaryllislökar idag, så nu har jag nio amaryllisar utplacerade här hemma. Och sex hyacintlökar hade han köpt också. Han vet vad jag gillar, min karl.
Maken berättade idag att han flera gånger under gårdsstädningen idag hade pratat med grannar som undrar vart Figaro har tagit vägen och frågat om han mår bra. Han har ju haft husarrest i över en vecka nu på grund av sina bett, men han slipper iallafall tratten nu. Kinden har i princip läkt, men vi vill ju inte riskera att han hamnar i slagsmål igen så han får vara inne lite till. Men det är ändå skönt att inte bara få skäll för honom, alla som har frågat efter honom har sagt att han är så himla go och kelen och de saknar honom. Charmkatten.
Dags att vila den här skrotiga och värkande kroppen. God natt!


Stor sjukis

Jahapp, så var det min tur att åka på Sannas sjuka. Ont i halsen, snuvig, hostig och värk i kroppen. Men ingen feber, jag får nästan aldrig feber som tur är. Men jag hade ju så himla många planer i helgen! Jag vill få en bra start på julförberedelserna samtidigt som jag har en hel del saker i veckorna och på helgerna att göra. Idag skulle jag till apoteket och köpa fars dag-present till Stefan från Sanna. Jag skulle också börja städa i köket, plocka undan, röja i skåpen och sortera massa papper som samlats på hög. Men icke. Jag fick sova till tio, sen skulle maken ut på gårdsstädning. Sen fick jag ju vara uppe med Sannapanna och leka lite. Hon fick en ny trätågbana i sjukpresent av maken igår så den satt vi och byggde ihop och lekte med. Efter lek, lite frukost och laddad med medikamenter gav jag mig ändå på bänken i köket som irriterat mig i flera dagar. Jag har inte haft ork att greja med det, och idag hade jag egentligen det verkligen inte, men jag har ju gett mig den på att göra det i helgen, så nu kan jag åtminstone bocka av den punkten. Men nu ligger jag utslagen i sängen igen och tycker synd om mig själv. För imorgon har jag ju planerat att träffa Karin och Paula en stund men det verkar inte bli något med det heller. Och nästa vecka går vi in i slutspurten på jobbet på ett projekt som har sin kulmen på fredag, så då lär jag inte hinna med något hemma. På lördag har vi kalas för maken som fyller år och på söndagen ska jag julpyssla med Lisa. Helgen efter det ska jag förhoppningsvis till Skövde och dansa på AdventSparken och då är det också första advent! Så nu bestämmer jag att jag ska bli frisk med en gång för det här har jag inte tid med! Sådetså!

Liten sjukis

När jag tog Sanna till dagis igår var hon lite snörvlig och hostig, men ändå pigg och glad och hon ville gå till dagis, för på onsdagar går hon med de stora barnen på avdelningen till skogen. Hämtade henne strax före tre och åkte och handlade. Handlingen gick jättebra, men när vi kom hem var hon trött och lite hängig. Hon ville inte äta något, utan ville bara ligga i sängen på min arm och titta på film. Jag tog tempen på henne, och den visade 39,1. Lilla snorpisen. Åkte ändå och dansade och lämnade skruttan hemma med pappa. När jag kom hem från dansen hade hon sovit en timma redan, men jag tog ändå tempen. Den hade gått upp till 39,6 så hon fick en dos alvedon till. Tog med henne till toaletten, men hela hennes lilla kokheta kropp bara skakade, så jag tog på henne en blöja istället och lade henne i sängen igen. Det tog en dryg timma för henne att somna om ordenligt, men sen sov hon som en stock i åtta timmar. Hon var givetvis hemma med mig idag, hur pigg som helst... En liten febersväng när vi varit uppe en timma och aptiten är väl inte på topp, men det var ändå skönt att hon piggnade till såpass fort. Maken har ju lediga fredagar, så för säkerhets skull får hon vara hemma med honom imorgon också.

Och så lite humor såhär miss i nassen. Eller som man skulle kunna säga:

Lika Som Bär - The Midnight Edition:
















Obama

Så var det äntligen klart, spekulationerna kan upphöra, Filip och Fredrik kan återgå till att göra skumma program, tv-licensen får höjas för att betala den spektakulära valvakan. Huvudsaken är att republikanerna är på väg bort från Vita Huset, även om de lämnar en jäkla sörja efter sig. Jag hade nog inget emot McCain som sådan, men Sarah Palin gav mig verkligen krypningar över hela kroppen. Visst finns det människor som är emot aborter och homoäktenskap, men hon är ju verkligen rabiat med det. Och så tror hon att människor och dinosaurier levde sida vid sida. För sextusen år sedan. Och hon skulle stå näst i tur om McCain lämnade in under mandatperioden. Hade ju känts tryggt. Fast då hade hon väl bombat oss tillbaka till stenåldern och så hade hela saken varit utagerad.
Obama har säkert sina fel och brister, precis som alla politiker, men jag hoppas att han kan ha en sundare utrikespolitik och rätta till saker och ting inrikes också. Som social- och sjukförsäkringssystemet. Den som lever får se!

(Japp, jag är respektlös. Men man måste få ha lite roligt också!
Och hellre Obama i badbrallor än Maud Olofsson i bikini!)
Hej så länge!

Årstidsskifte

På mindre än en vecka gick vi från höst...
         

...till vinter...
     . Dags att köpa en ny mössa.

Flyga under radar

Jag tappade bloggsugen efter mitt arga inlägg om att frysa ute sent på kvällen. Jag har tagit massor av fina bilder som jag tänkt dela med mig av, men maken har fastnat i pokerträsket igen och det är lögn i helsike att komma åt den stationära datorn där jag har alla bilder.... Så det får bli ett allmänt pladderinlägg tills jag lagt in dem.

Helgen var väldigt stillsam, vi eldade i brasan, lagade god mat och njöt rent allmänt av att bara vara lilla familjen tillsammans. Vi var i stan en sväng på förmiddagen på lördagen för att äta frukost. Som tur var hade jag fått sovmorgon, för caféet öppnade inte förrän elva, men vi kom in redan halv elva. Sen handlade vi lite och så åkte vi hem och sov en stund. Jag har känt mig väldigt trött den senaste tiden, jag tror att det är psykiska efterverkningar av pressen jag känt ett tag nu. Idag träffade jag iallafall läkaren på företagshälsovården. Han var väldigt sympatisk, det kändes som att han verkligen brydde sig. Han undersökte mig noga också, och konstaterade att det ju inte var något snack om att jag har ont. Och även om jag vet det så känns det ändå skönt att höra andra säga det, för det är ju så det känns att ha en whiplash, det syns ju inte liksom. Han hade några goda idéer iallafall på hur vi ska lösa framtiden. Det kommer troligtvis att innefatta några timmar tjänstledigt varje vecka, men också träning och behandling, på det hela taget en vision om att underlätta min arbetssituation. Men som vanligt är jag inte redo att andas ut riktigt än, det finns fortfarande så mycket som kan haka upp sig, för så har det liksom varit hela tiden. Men det handlade inte om att skriva på något papper, det har facket kollat upp med personalkontoret.
Jag fick också ett nytt schemaförslag i torsdags. Jag är inte helt nöjd med det, mest för att det innebär att jag inte kommer jobba med min torsdagskollega längre, och jag trivs väldigt bra med honom. Men jag gillar ju alla mina kollegor egentligen, det handlar bara om att vänja sig.

Jag var hos läkaren i hela 75 minuter, så jag blev tok-sen till dagis, så sen att Sanna fått gå över till samlingsavdelningen... Jag hade svår ångest över detta, men det var bara hon och två småbarn till, samt en fröken jag inte träffat förut, men hon var så himla nöjd att hon inte ens ville komma med en gång, utan hon skulle pussla färdigt först. Jag såg att hon hade ett rött märke på kinden, men eftersom jag inte träffade hennes vanliga fröknar så kunde jag inte fråga om det. Tänkte att hon kanske precis hade kliat sig eller så. Men rodnaden har inte lagt sig under kvällen, snarare tvärtom, men hon verkar inte ha särskilt ont. Däremot har hon flera gånger satt en vattenflaska mot kinden och sagt att hon ska tvätta den och nu när vi skulle lägga oss skulle hon ligga och vila kinden. Så jag frågade henne om något hade hänt med kinden på dagis, och hon sa att hon hade ramlat med cykeln i backen och fått gå och vila sig. Så jag får väl fråga fröken imorgon om något hänt.
Och så dags för stolta mamman: Idag satt jag och Sanna i fåtöljen när hon satte ihop mina händer och sa: "Kan du säga Varsågoda?". Så det gjorde jag ju. Och sen sade hon något mer (sparkar mig där bak för att jag inte kommer ihåg vad) och satte tummen mot hakan. Detta gjorde hon flera gånger, och till slut fattade jag! De använder tecken som stöd på dagis, så jag tror att min unge just har tecknat sina första ord!!! Ytterligare en sak jag måste fråga om när jag lämnar stumpan imorgon! Jag har letat som sjutton efter bra bilder på nätet, men jag hittar inga. Om hon börjar använda tecken som stöd så vill jag givetvis fortsätta med det, det är ju en superbra sak att kunna! Om någon vet några bra sidor *hintar åt de två förskolefröknarna som kikar in ibland* så tar jag gärna emot tips!

"Någon" hade kissat i vår säng upptäckte jag när jag och lillan kom upp för att lägga oss. Jag misstänker att tratt-katten straffar oss. Trots att hans kind är mycket bättre nu så får han ha tratten ett par dagar till. Vi tar av den en liten stund varje dag så han kan äta och putsa sig, men tyvärr är kinden det första stället han ger sig på och han gnider och gnider tills skorpan faller av. Därför får han fortsätta att pejla in Animal Channel ett tag till...

Jag har börjat känna lite julstämning så smått, det är ju mindre än två månader kvar nu! Eftersom vi inte firar julen hemma i vårt eget hus så blir det inte så mycket julmat att tala om. Jag brukar göra en liten skinka till mig själv (eftersom man och barn inte förstår att uppskatta en god skinka) och så julgodis förstås. Däremot är det viktigt för mig att pynta mycket, jag vill ha det mysigt hemma tiden före jul. Granen brukar vi ta in runt lucia, det är en hel vetenskap för oss att välja rätt gran. Till helgen ska vi ut och köpa amaryllislökar, vi brukar ha mellan fem och tio stycken, beroende på om vi hittar några fina. Jag tycker bäst om klassiska djupröda samt vit-röda, och maken är väldigt förtjust i dubbla vita, så vi får se vad vi hittar! Dörrkransen är en annan viktig pysseldetalj, samt det traditionella pepparkaksbaket med storasyster och hennes barn. Och eftersom all min julmusik låg i den datorn som klappade ihop i våras så blir det till att skaffa hem ny. Det är nog dags att börja jula in sig tror jag....
Men först ska jag sova! Hej så länge!

RSS 2.0