Förlängd sjukskrivning

Jag var hos läkaren på MVC idag och fick min halvtidssjukskrivning förlängd till 1 juli. Eller ja, ett läkarintyg på det iallafall, för FK har fortfarande inte lämnat besked om de godkänner min sjukskrivning eller inte. Läkaren undersökte mig noga och konstaterade att foglossningen tyvärr blivit sämre (fast det visste jag redan), hon kunde knappt lyfta mitt högerben den här gången. Hon frågade också om jag ville ha något mot värken, men då sa jag att jag tog Citodon ibland när det var som värst och det tyckte hon var jättebra, för det är väldigt onödigt att ha såhär ont som hon sa. Men eftersom jag sa att jag gärna ville fortsätta jobba ett tag till så skrev hon intyget till halvtid, med stränga order om att komma tillbaka om det blev värre. Och om jag inte får igenom min ansökan om havandeskapspenning så skulle hon eventuellt sjukskriva mig på heltid i sommar. Känns väldigt bra att ha en läkare som lyssnar på en. Sen om det får gehör hos FK, det är ju en helt annan sak! Godnatt!

Äntligen!

De senaste två dagarna har jag känt fler och fler tydliga sparkar. Liten kommer bli en rejäl sparkare när han eller hon blir lite större!
När jag var gravid med Sanna kunde jag inte känna kanten på livmodern (eller så visste jag inte hur den kändes) men nu känner jag det hur tydligt som helst. Och den växer fort! För två-tre dagar sedan var kanten alldeles nedanför naveln, nu är den ovanför.
Oj, nu känner jag hur liten plötsligt satte igång igen, underbart! Välkommen älskling!

Halvvägs!

Idag är jag precis mitt på, 20 fulla  veckor! Det känns helt otroligt faktiskt. Jag minns hur det var att knappt vara i vecka tio och bara längta till tolv fulla veckor så man skulle kunna andas ut lite. Det gick så oerhört långsamt! Och nu är det "bara" resten kvar!
Idag har jag gjort en utgrävning i lådan med mammakläder. Det fanns faktiskt en hel del som jag kunde ha, tröjor alltså. Sen var det två långa svarta kjolar och ett par svarta byxor som inte kändes aktuella alls men som jag antagligen inte kunnat ha ändå. Där fanns också en fin khakifärgad skjortklänning som jag gärna skulle ha på mig, men den är för smal över höfterna. Samma var det med min systers röda klänning med blommor, hon är mycket smalare än mig. Tänk, jag minns det som igår. Hon hade den på sig på julafton och hon hade drygt två och en halv månad kvar att gå med Anna. Och hon var ganska stor och Anna envisades med att ligga och sparka henne i revbenen. Jag tror jag stod bakom henne i en halvtimma och försökte massera ner Annas fot som nästan hade fastnat under nedersta revbenet, samtidigt som Kicki stod och grejade med julmaten. Det är konstigt vad man kan komma ihåg saker.
Enda haken med alla dessa toppar och blusar är att alla behöver strykas. Jag avskyr att stryka, det är nog tråkigare än att dammsuga. Och så är det segt att stå och fixa och dona med alla ärmar och kragar som ändå inte blir bra. Jag strök iallafall mina nya capribyxor och tre blusar så jag har lite att slänga på mig.
Just det, nere i lådan hittade jag också min svärmors gamla mammaklänning. Den är extrembohem i ett korallrött tyg med inlägg av ett småblommigt tyg. Jag tycker den är jättefin och det är roligt att ha något som svärmor hade när hon var gravid med maken. Men den är kanske inte något jag har på mig på stan direkt, även om den definitivt är unik!

Vi var på Liseberg idag, mer om det kommer på vanliga bloggen. Men jag stod i kö för att köpa mat på kvällen och det knöddes och trängdes så jag höll på att bli vansinnig. Gravidhormoner toppat med hunger och sammandragningar är ingen snäll kombination. I vanliga fall hade jag hållt klaffen och låtit folk gå före (jag är otroligt mesig på det viset) men inte idag. Jag spände ögonen i svinbarnen och talade om för dem hur det går till att köa. De blev sura, men de vågade inte säga emot. Magen rules!

Nya byxor!

Idag kom mina efterlängtade capribyxor från H&M! Maken och jag tog en promenad efter middagen och hämtade dem på bensinstationen vid Stigs Center. De var jättesköna, tunna och mjuka. Bakfickorna satt väl inte jättesmickrande, men å andra sidan kan jag inte skylla min breda bak på ett par fickor heller! Jag är iallafall nöjd, nu känner jag att jag har mammakläder så jag klarar mig! Så här ser de ut:


Igår kväll kände jag att bebisen verkligen börjat växa. Små sparkar som kändes jättetydligt och en och annan liten volt gungade till i magen när jag hade lagt mig för kvällen. Jag lyssnade med stetoskopet. Hörde inte hjärtljuden, men fick några små kickar som belöning.

Dags att sova, men innan dess vill jag bara skicka ännu ett stort grattis till Paula, Henke och Claudia, för idag kom äntligen lillebror ut! Mer detaljer blir senare, men mor och son mår bra och det är det viktigaste!


Godnatt!

Vetenskapliga data

Väntar du en pojke eller en flicka?

Pojke i magen:
( ) koppen lyfter du i örat när du dricker
(x) du har ofta huvudvärk
( ) Du gillar inte citrus och apelsinjuice
( ) bebisens hjärtljud är 140 eller färre
(x) Du är sugen på kött eller ost
(x) Du har svårt att andas och blir lätt snuvig
(x) Du har klart urin
( ) Ringen i snöret pendlar över magen
(x) Brösten är olika stora (alltid varit)
( ) Brösten har blivit mkt större
(x) Du var knappt illamående i början
( ) Du och din mammas relatoin är sämre
(x) Pappan går inte upp under graviditeten
( ) På mackan äter du helst kanten
( ) Dina fötter är kallare än vanligt
( ) Du sover med kudden mot norr
( ) Bebisen ligger högt i magen
( ) Håret på dina ben växer ut fortare
(x) Din mage står ut
( ) Magen är klotrund och toppig
( ) Din hormonrand är stark och markerad
( ) Du visar handryggen när du visar händerna
( ) Ditt hår är tjockt och glansigt (alltid varit iofs)
(x) Du sover helst på din vänstra sida
( ) Ni hade samlag ofta
( ) Samlaget var kort och snabbt
(x) Du känner ofta ledsen
( ) Det är synd om dig
( ) Du gick upp lite i början
(x) Tadköttet blöder inte eller bara lite
(x) Du har ingen svamp eller urinvägsinfektion
(  ) Bebisen sparkar hårt och ofta
( ) Bebisen har hicka sällan/aldrig
( ) Du har enorm utstrålning som gravid
(x) Du känner dig bekväm i din mammakropp
(x) Du har mycket halsbränna

Flicka i magen:
( ) lite eller ingen halsbränna
(x) du känner dig oattraktiv
( ) babyn hickar mycket
( ) Babyn sparkar mindre
( ) Du har lättare att få urinvägsinfenktion
( ) Du har större risk att få svampinfektion
( ) Tandköttet blöder mycket
( ) Vikten går upp mycket i början
(x) Du är ofta irriterad
( ) Du är ofta arg
(x) Ni hade samlag sällan
( ) Samlagen var ofta långa
( ) Du sover ofta på din högra sida
( ) Ditt hår är tunnt och matt
(x) Du visar händerna med handflatan upp
(x) Du har en svag pigmentrand/ingen alls
( ) Din mage är bred
(x) Du har en platå på magen
(x) Håret växer som vanligt på benen
(x) Bebisen ligger lågt i magen
(x) Du sover med kudden åt söder
( ) Fötterna känns som vanligt
(x) Du äter gärna mackans mitt
( ) Pappan går upp under graviditeten
(x) Du och din mammas relation är oförändrar
( ) Du var illamående i början
(x) Brösten har blivit lite större
( ) Brösten är lika stora
( ) Ringen i tråden cirkulerar över magen
( ) Du har grumlig och blek urin
( ) Du kan andas som vanligt
( ) Du är sugen på frukt och sallad
(x) Bebisens hjärtljd ligger över 140
(x) Du älskar citrus frukt och apelsinjuice
(x) Koppen greppar du runt om för att lyfta

Pojke: 14
Flicka: 15
Tja, det var ju en stunds förströelse. Men jag är ändå säker på att det är en pojke!

Igår var jag hos barnmorskan. Hon var bekymrad för min foglossning och satte upp en ny läkartid för nästa torsdag. Så skönt att känna att man har 100% stöd av henne. Jag kan inte fatta att jag stod ut med min gamla bm förra gången, hon var som en elefant i porslinsfabrik! Jag fick lyssna på hjärtljuden, de låg på 142. Jättemysigt! Hon tyckte också att det var bra att jag ska söka havandeskapspenning.
Chefen och jag sitter och filar på ansökan, vi ska försöka få iväg den imorgon.

Jag blev matförgiftad i helgen. Man kan ju hantera det för egen del, även om det är jobbigt och äckligt, men jag var ju mest orolig för bebisen. Så vid lunchtid i söndags ringde jag Sjukvårdsrådgivningen och fick prata med en jättegullig sköterska. Hon gav mig råd på vad jag skulle dricka (sockersaltlösning, vidrigt) och sa att hon skulle ringa en timma senare för att höra hur jag mådde. På slaget en timma senare ringer hon och då hade hon dessutom varit i kontakt med en barnmorska på specialistmödravården för att höra om de rekommenderade något särskilt. Men jag skulle fortsätta med den äckliga lösningen och ringa mitt mvc nästa dag. Bebisen tar det den ska ha i första hand, det blir värre med mig, men jag skulle vila så mycket som möjligt och få i mig vätska. Jag var mycket bättre igår och idag har jag varit som vanligt, så det var tack och lov snabbt övergående. Jag har varit såpass mycket som vanligt att jag gjorde en fantastisk bruchetta med vitlök, tärnad tomat, mozzarellaost, olivolja och flingsalt till frukost. Det var så gott att jag gjorde det till lunch också. Japp, allt är som vanligt igen! Godnatt!

Ultraljud och magbilder!

Idag var vi äntligen på vårt efterlängtade ultraljud. Vi fick komma in nästan 25 minuter efter utsatt tid, men hon tog ändå jättegod tid på sig och tittade och mätte. Hon höll på länge och mätte lårbenet, för hon fick olika mått hela tiden, så vi hann bli lite oroliga, men allt såg bra ut. Liten hade full show och sprattlade som attan, pappa tror att det är en blivande pingisspelare med det fotarbetet! Jag tittade nog lika mycket på honom som på skärmen, för han såg så glad och stolt ut, det kändes jättemysigt! Jag flyttades tillbaka till 11 september, det datum jag själv räknade ut direkt efter jag hade plussat, det känns bra. Det innebär att jag är i v 18+5 idag så jag "tjänade" tre dagar från dr Mettes sista vul.
Jag har tagit kort på ultraljudsbilderna med min vanliga kamera, så de är inte jättebra, men här kommer de!

  Det stora vita framför liten är min moderkaka, rätt rejält tilltagen så det är inte konstigt att jag inte känner så mycket sparkar. Den ligger nämligen i framkant. Men det var likadant den här gången som med Sanna, jag såg hur bebis fick iväg en jättespark och kände samtidigt ett litet, litet pick i magen, så nu vet jag säkert!

 

Nu är jag jättehemsk som säger det här, men jag tycker den här bilden är lite läskig. Tycker liten ser ut lite som en apa, men det är ju också en klockren profilbild och det ska ju byggas på lite till i ytterligare 20-22 veckor!


Och så kommer nu till slut magbilderna. Jag har verkligen dragit mig för att ta dem, för utan kläder ser jag nämligen inte så värst gravid ut, bara jättefet. Men här är de, lova att bara kika med ena ögat!
   
(Enligt ultraljudsuträkningen är de här alltså tagna i v 18+3.)


Nu kommer maken snart hem med pepparstek och råstekt potatis! Mums för små (och stora) magar! Fast jag är väldigt sugen på räkor, kanske imorgon? Hej så länge!

En tanke...

igår kom jag att tänka på ett avsnitt av Gilmore Girls (avsnitt 13, säsong 3). Rorys pappa ska få barn med sin nya flickvän, en mycket välplanerad affärskvinna. Hon har sin sista presentation klockan två en viss dag och har bokat sitt kejsarsnitt till klockan fem samma eftermiddag. En kort tid före den planerade nedkomsten får Rory en inbjudan till kejsarsnittet. Eller ja, inte till själva operationen, men till tiden före och efter. Det står någonting i stil med: Du är härmed inbjuden till Georgias födelse. Skåla med tjejerna och vinka mamma farväl när hon rullas in till operationen. Sedan blir det middag på Sushi Sushi och därefter tillbaka till sjukhuset för den första officiella visningen av Georgia. Ps. Gåvor är frivilligt, men alltid uppskattat. Jag har försökt hitta ett klipp på YouTube, men inte lyckats. Men jag tänkte att om det nu blir så att jag måste förlösas med kejsarsnitt så ska jag nog också göra en fest av det! Eller också inte. Men det hade ju varit ett rejält annorlunda kejsarsnitt! 

Igår var jag och fikade med ett gäng andra magar från septembergruppen på Familjeliv. Det var jättemysigt. Vi satt på uteserveringen på Cappucino (vid Kopparmärra, som för övrigt inte alls är en märr. Märkligt att sådana saker kan uppta plats i min hjärna när jag inte ens kan komma ihåg sexans multiplikationstabell.) i eftermiddagssolen och mumsade på räkmackor (och lite paj). Två av tjejerna hade jag träffat förut, två var nya. Men det är jättehärligt att umgås med andra som är ungefär lika långt gångna och jämföra allt. Fast det fnissades lite åt min ank-gång, men det gör jag ju själv! Och det ser faktiskt våldsamt roligt ut! Lite lustigt är det dock att vi är fyra stycken som ska göra vårt ultraljud på Östra samma dag, fast olika tider. Men vi ska försöka lirka in en fika om vi kan, ultraljud är spännande saker. På torsdag är det dags. Äntligen! Jag längtar, men förfasas också lite. Jag vet ju att jag känner bebisen, men jag vill ju känna mer! Å andra sidan tröttnar man ju nästan på det i slutet när de sparkar mot revben och blåsa och allt annat de kan komma åt. Men framför allt vill jag kunna säga till alla som tjatar om tvillingar att jag vet hur många det är i magen.

Imorgon är det påskafton och det gillar jag. Fint väder verkar det bli och mamma och pappa bjuder på lunch. Och vi vet ju vid det här laget hur mycket jag uppskattar mat som jag inte lagar själv, så det ska bli njutbart! Glad påsk på er!

Hormonhysteri

Idag har jag gråtit till och från hela dagen, fullständigt idiotiskt. Det var först när jag pratade med Paula, som för övrigt är så gott som kläckfärdig , som jag fattade att det var hormonerna som spökade. Som tur var har jag bara varit hemma idag, med undantag för lämning och hämtning på dagis, vilket var en utmaning i sig då Sanna som genom ett trollslag förvandlats till "Lilla fröken kan fävl och vill inte!". Det tog styggt på en lätt gråtmild mamma, men nu sover hon sedan ett par timmar och lugnet har återställts.
Jag hittade ett gammalt stetoskop i en låda idag. Jag använde det till att lyssna på magen. Jag hörde inga hjärtljud, men jag tror att jag fick några små sparkar. I övrigt lyssnade jag strax efter middagen, vilket kan ha varit anledningen till det allmäna oljudet i min mage. Stackars bebis som bor i det där!

Söndag

Har haft en lugn helg, det var skönt. Blev sjukskriven på 50% i torsdags för en månad framöver. Hoppas nu bara att FK inte trasslar för mycket.
Halsbrännan har slagit till så det visslar om det, från och med nu kommer jag antagligen ha ett nära förhållande till Gaviscon, detta sattyg. Jag får kväljningar av den, men det är bara att tvinga i sig, det hjälper ju faktiskt.
Härom dagen var jag och Sanna på väg upp för trappan, då Sanna vände sig om och sa: "Mamma, du har blivit tjock." "Jaså, har jag det?" sa jag. "Jaaa, jättetjock!" Busunge! Men hon har ju rätt. Det var ganska många på jobbet som reagerade förra veckan, jag ser ju bra mycket större ut än vad jag är. Men så har jag också slutat ha fleecejackan knäppt över magen, då syns det ju rejält.
Min mor anmärkte i fredags på mitt inlägg om cravings och jag tänkte att en liten brasklapp vore på sin plats. Bara för att jag är sugen på allsköns skräpmat betyder det faktiskt inte att jag äter det jämt. Men sugen, det är jag!
Jag tänkte jag skulle få ändan ur och ta en magbild snart. Men det får bli en annan dag. Ikväll ska jag börja rota i lådan med mammakläder som står och tar plats i klädkammaren. Får se vad som passar den här gången. Idag städade jag nämligen undan alla tröjor som jag inte vill ha en "mage" i när bebisen är född, det är ju skönt att ha några plagg som ser okej ut även efter graviditeten. Sanna somnade tidigt idag och maken är och spelar match, så jag kan leka mannekäng i lugn och ro. God kväll!


Cravings

Jag gillar verkligen mat i vanliga fall. Nu för tiden gillar jag inte sånt som jag brukar gilla, som choklad till exempel. Det är en konstig unge jag har i magen. Däremot vill jag ha så mycket kolhydrater som möjligt, goda mackor, bakad potatis och potatisgratäng. Bland annat. Lusten på kebab med vitlökssås från Brunnsparken är enorm, men jag har inte haft vägarna förbi än, och det är nog säkrast eftersom halsbrännan har satt in ordentligt. Men det är ju inget som inte lite Gaviscon kan bota, so bring it on! Jag är också otroligt sugen på kycklingburgare. Men inte vilken kycklingburgare som helst, utan den som finns på hamburgerbaren utanför GeKå's i Ullared. Med currymajonnäs på. Grrrr... Förhoppningsvis kan jag och maken åka ner dit för att fylla på förråden runt påsk, då ska det ätas kycklingburgare!

Idag var jag nere i Mölndal en sväng och träffade där på en it-tekniker som jag känner rätt väl. Vi har inte setts på ett tag och jag såg att han sneglade på min mage. Han sa att han inte visste att jag var gravid och undrade om jag hade slutat arbeta än. Jag sa som det var, att det nog är dryga 24 veckor kvar. Då gjorde han stora ögon och frågade om vi var helt säkra på att det bara är en därinne i magen. Ibland har jag sådana tankar själv, men det kändes lite läskigt att höra det från någon annan. Men det är antagligen mer pizza i magen än bebis, pizza är rätt gott just nu. Faktum är att det mesta är gott som jag inte behöver laga själv.

Imorgon är det dags för läkarbesöket. Jag var helt förstörd efter fredagens arbete, ryggen har varit kass hela helgen. Men jag är ju inte sjuk, bara gravid, så frågan är vad man kan göra åt det. Mer träning antagligen. Nu ska jag sova! Godnatt!

RSS 2.0